ISW: Putin, “Batı karşıtı bir koalisyon” oluşturmaya çalışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Putin, Rusya Federasyonu'nda kısmi seferberlik ilan etti

31 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, amacı Kremlin’in Batı karşıtı potansiyel bir koalisyon yaratma girişimlerini desteklemek olan yeni bir Rusya dış politikası konsepti benimsemeye karar verdi. Bunun için BM Güvenlik Konseyi başkanlığını Rusya’nın gücünü yansıtma aracı olarak kullanabilir.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nü (ISW) raporlarına göre, yeni konseptte Putin’in, Batı’yı, amacı Rusya Federasyonu’nu istikrarsızlaştırmak olan Rus karşıtı bir güç olarak tasvir ettiğini ve doğrudan ABD ve ortaklarının Rusya’yı zayıflatmayı amaçlayan hibrit bir savaş başlattığını belirtti.

Yeni belge ayrıca Rusya’nın çok kutuplu bir dünya düzeni yaratma hedefini güçlü bir şekilde vurguluyor ve Rusya’nın geniş dış politika hedeflerini, ABD’nin dünya meselelerinde algılanan hakimiyetini sona erdirmeyi de içeren bu amaca tabi kılıyor.

Belgede, dünyanın büyük bölümünün Rusya ile yapıcı ilişkilere ilgi duyduğu ve arzu edilen çok kutuplu dünyanın Batılı olmayan dünya güçleri ve bölgenin önde gelen ülkelerine normal istihbarat için fırsatlar sağlayacağı belirtiliyor.

ISW analistleri, Çin lideri Şi Jinping‘in Rusya ziyareti sırasında Putin’in Batı karşıtı bir blok oluşturma önerisinin, Şi tarafından Çin’i jeopolitik çatışmaya dahil etmeyi reddettiği için olumlu karşılanmadığını tahmin ediyor.

Rusya’nın ekonomik gücünün azalması ve Ukrayna’daki askeri çabanın gerilemesi, ülkelerin teklife ciddi ilgi göstermeleri için çok az teşvik sağlamaya devam ediyor.

Analistlere göre Kremlin, BM’de Batı karşıtı bir koalisyon kurmayı amaçlayan gelecekteki retorik çabalar için bilgilendirici koşullar yaratmak amacıyla muhtemelen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) başkanlığının arifesinde yeni bir Dış Politika Kavramı yayınlamaya karar verdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com