IMF programının Ukrayna’ya yönelik olumsuz senaryosu savaşın 2025 sonunda sona ermesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
IMF programının Ukrayna'ya yönelik olumsuz senaryosu savaşın 2025 sonunda sona ermesi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna için dört yıllık uzatılmış finansman programının temel senaryosu, savaşın 2024’ün ortalarında sona ermesini öngörürken, olumsuz olanının 2025’in sonuna kadar sürmesi olduğunu belirtti.

IMF misyon heyetinin başkanı Gavin Gray 15.6 milyar dolarlık EFF programını onaylama kararını açıkladıktan sonra yaptığı basın toplantısında “Temel ve olumsuz senaryomuz arasındaki fark, savaşın süresini ve bir dereceye kadar yoğunluğunu nasıl varsaydığımızdır … Öngörülen fon açığına baktığımızda, başlangıçta 115 milyar dolar ve olumsuz olarak 240 milyar dolar.” dedi.

Misyon başkanı, savaşın uzaması durumunda ekonomi üzerindeki olumsuz yan etkilerin daha da artacağını açıkladı.

IMF temsilcisi aynı zamanda, programın bu bağlamda G7 ülkeleri, Belçika, Litvanya, Hollanda, Polonya, Slovakya ve İspanya da dahil olmak üzere bir dizi IMF hissedarından ek garantiler sağladığını vurguladı.

Fon’un programı onaylayan basın açıklamasında, “Ukrayna’nın Fonun imtiyazlı alacaklı statüsüne uygun olarak ve Fonun çok düzeyli risk yönetimi yapısını tamamlayarak Fona karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlamak için yeterli mali destek sağlamayı taahhüt ediyorlar.” dedi.

Gray, pratikte bunun, durum olumsuz senaryodan daha kötü gelişse bile, bu bağışçıların Ukrayna’nın taahhütlerini yerine getirmeye devam etmesine yardımcı olmak için IMF ile birlikte çalışacakları anlamına geldiğini açıkladı.

Resmi Ukrayna tahminlerinin, savaşı 2024 içerisinde bitirme senaryosuna dayandığını hatırlatmak gerekir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com