Rusya’dan çok sayıda bilim adamı ve gazeteci, Putin’in müdahalesini kınayan açık mektup yayınladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın çok sayıda bilim adamı ve bilim alanında çalışan gazetecisi Putin’in Ukrayna topraklarında başlattığı düşmanlıklara karşı güçlü bir protesto ilan eden açık mektup yayınladı. Kınama mektubunu şimdiden yüzlerce bilim adamı imzaladı.

Echo’da yayınlanan kınama mektubunu Türkçeye çevirerek sunuyoruz. Siteye giderek imzacı listesini görebilirsiniz.

Biz Rus bilim adamları ve bilim gazetecileri, ülkemizin silahlı kuvvetlerinin Ukrayna topraklarında başlattığı düşmanlıklara karşı güçlü bir protesto ilan ediyoruz. Bu ölümcül adım, çok sayıda insan kayıplarına yol açmakta ve yerleşik uluslararası güvenlik sisteminin temellerini sarsmaktadır. Avrupa’da yeni bir savaş başlatma sorumluluğu tamamen Rusya’ya aittir.

Bu savaşın mantıklı bir gerekçesi yok. Donbass’taki durumu bir askeri operasyon başlatma bahanesi olarak kullanmaya çalışmak, herhangi bir güven uyandırmıyor. Ukrayna’nın ülkemizin güvenliği için bir tehdit oluşturmadığı açıktır. Ona karşı savaş haksız ve çok açık bir şekilde anlamsızdır.

Ukrayna bize yakın bir ülke olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Çoğumuzun Ukrayna’da yaşayan akrabaları, dostları ve meslektaşları bulunmaktadır. Babalarımız, dedelerimiz ve büyük dedelerimiz Nazizm’e karşı birlikte savaştılar. Rusya Federasyonu liderliğinin jeopolitik hırsları uğruna, şüpheli tarihsel fanteziler tarafından yönlendirilen bir savaşa girişmek, onların hafızasına karşı alaycı bir ihanettir.

Gerçekten işleyen demokratik kurumlara sahip Ukrayna devletine saygı duyuyoruz. Komşularımızın Avrupalı ​​olma tercihini anlayışla yaklaşıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerdeki tüm sorunların barışçıl bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz.

Savaşı serbest bırakan Rusya, kendisini uluslararası izolasyona, parya bir ülke konumuna mahkum etti. Bu, biz bilim adamlarının artık işimizi normal bir şekilde yapamayacağımız anlamına geliyor: Sonuçta, diğer ülkelerden meslektaşlarla tam işbirliği olmadan bilimsel araştırma yapılması düşünülemez. Rusya’nın dünyadan izolasyonu, olumlu beklentilerin tamamen yokluğunda ülkemizin daha fazla kültürel ve teknolojik açıdan bozulması anlamına geliyor. Ukrayna ile savaş, hiçbir yere varmayacak bir adımdır.

Nazizm’e karşı kazanılan zafere belirleyici bir katkıda bulunan ülkemizin şimdi Avrupa kıtasında yeni bir savaşın kışkırtıcısı haline geldiğini anlamak bizim için acı. Ukrayna’ya yönelik tüm askeri operasyonların derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Ukrayna devletinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Ülkelerimiz için barış talep ediyoruz. Savaş değil bilim yapalım!

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com