Akhmetov, Ukrayna ordusunun en büyük özel bağışçısı seçildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İşadamı Rinat Akhmetov, 24 Şubat’tan bu yana askeri ve insani yardım için 100 milyon dolardan fazla bağışta bulunarak Ukrayna ordusunun en büyük özel bağışçısı oldu.

The Washington Post haberinde “24 Şubat’ta Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’yı terk etmediğini ve 2014’ten beri evinde, Kiev’de yaşadığını söyleyen Akhmetov, aynı zamanda savaş sırasında Ukrayna’nın en büyük özel bağışçısı oldu. Ukrayna’ya İHA’lardan gıdaya kadar 100 milyon dolardan fazla askeri ve insani yardım sağladı.” denildi.

The Washington Post’a yaptığı bir yorumda, Batı’yı “yüz milyarlarca dolarlık yatırımlarla Marshall Planını benimsemeye ve ülkeyi Rusya’nın değil Batı imajına ve benzerliğine dönüştürmeye” çağıran Akhmetov “Amaç, güçlü kurumlara, hukukun üstünlüğüne, açık yolsuzlukla mücadele kurallarına, demokratik bir siyasi sisteme ve vatandaşlara adil muameleye sahip, (Avrupa Birliği’nin) bir üyesi olan yeni, güçlü ve Avrupalı bir Ukrayna inşa etmektir.” dedi.

Forbes’a göre, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Akhmetov’un serveti 7.6 milyar dolardan 4.3 milyar dolara düştü. 2012’de Rusya, Kırım’ı ilhak edip Ukrayna’nın doğusunda, Akhmetov’un çok sayıda varlığa sahip olduğu yerlerde ayrılıkçıları desteklemeden önce, dergi onun servetinin 16 milyar dolar olduğunu tahmin ediyordu.

Akhmetov’un şirketlerinin kayıpları, büyük ölçüde Rusya’nın enerji ve çelik fabrikaları, kömür madenleri ve tarımsal operasyon ağlarını yok etmesinden ve bunlara el koymasından kaynaklanıyor. En dikkate değer olanı, Ukraynalı askerlerin bu yılın başlarında Rus kuvvetlerine karşı cüretkar bir son direniş sergiledikleri Azovstal da dahil olmak üzere liman kenti Mariupol’daki iki büyük çelik fabrikasıydı. Akhmetov, Rusya’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 20 milyar dolara kadar dava ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com