İşgalciler tarafından götürülen Ukraynalı çocukların sayısı 10 bini aştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı basın servisi raporlarına göre 10 bin 500’den fazla Ukraynalı çocuk, Rusya’ya sınır dışı edilenler veya zorla yerinden edilenler listesinde yer alıyor. Buna ek olarak, Rusya ile olan tam ölçekli savaş sırasında 430 çocuk öldü, 827’si yaralandı ve en az 260’ı kayıp.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın çocuk hakları ve çocuk rehabilitasyonu yetkili danışmanı Daria Gerasimçuk tarafından Çocukların Korunması ve Güvenliği Koordinasyon Konseyi toplantısında, sınırdışı edilen veya Rusya’ya veya geçici olarak işgal edilen topraklara götürülen çocuklara ilişkin verilerin oluşturulmasına yönelik yardım konusunda diğer uluslararası kuruluşlar ve küresel platformlarla diyaloğun başladığını da duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak “Rusya Federasyonu Ukraynalı çocuklarla ilgili suçlarını işlemeye devam ediyor. Çocukların sınırdışı edilmesi devam ediyor. Ne yazık ki, başta ICRC olmak üzere uluslararası kuruluşların oldukça pasif konumu nedeniyle bugün tam olarak kaç ve kaç tane olduğunu kaydedemiyoruz. Çocuklarımız nerede?” diyerek konuya işaret etti.

Türkiye izin vermedi: Rus savaş gemileri “eve yelken açtı”

Ukrayna’nın bağımsız olarak ve uluslararası ortaklarla işbirliği içinde Ukraynalı çocuklar hakkında kapsamlı bilgi elde etmeye çalıştığını belirten Yermak şunu dedi: Sadece “Savaş Çocukları” portalı aracılığıyla Ukrayna’nın küçük vatandaşlarının zorla nakledilmesi veya sınırdışı edilmesi hakkında binlerce rapor var.

Yermak, toplantıda hazır bulunan yetkililerin faaliyetlerini yoğunlaştırmanın yanısıra uluslararası insani yardım kuruluşları, ombudsmanlar ve diğer ülkelerin hükümetleriyle işbirliği yaparak Ukraynalı çocukları evlerine döndürme misyonuna katılmaları çağrısında bulundu.

Ukrayna’nın ise bu konuda yeni platformların oluşturulmasını destekleyebilecek Birleşmiş Milletler’in yardımına güvenebileceğini belirtti.

İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyon Bakanı Irina Vereşçuk ise, şu anda Ukrayna’ya 69’u Rusya’dan ve 27’si işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinden olmak üzere sadece 96 çocuğun iade edildiğini bildirdi.

Buna karşılık Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Dmitriy Lubinets, çocukların zorla sınır dışı edilmesinin doğrudan bir soykırım işareti olduğunu vurguladı ve Avrupa Birliği temsilcilerinin ve diğer ülkelerden meslektaşlarının, sınırdışı edilen Ukraynalı çocukların akıbetiyle ilgilendiklerini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Yermak ise “Toplantı sonuçlarına göre BM Genel Sekreteri António Guterres, bu örgütün iyi niyet elçileri, G20 ülkelerinin büyükelçileri, ombudsmanlar vb. Çocukların Korunması ve Güvenliği Koordinasyon Konseyi’nin toplantısına davet edilmesine karar verildi.” diye ekleyerek ayrıca, genç Ukraynalıların eve dönüş meselesinin en üst düzeyde gündeme getirilmesi, özellikle G20 zirvesinde tartışılması gerektiğine olan inancını dile getirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com