Türkiye izin vermedi: Rus savaş gemileri “eve yelken açtı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya saldırmaya hazırlanan Rus askeri gemileri, Türk tarafının Boğazlardan geçişine izin vermemesi sebebiyle Akdeniz’de dokuz ay bekledikten sonra evlerine dönüyor. Böylece Rus komutanlığının Ukrayna’ya Karadeniz’den saldırmaya yönelik “parlak” planları başarısız oldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kapsamlı savaşının başlangıcında Türkiye, Boğazları Rus savaş gemilerinin geçişine kapattı. Bunun sonucunda, Rus filosu Akdeniz’de “sıkıştı” ve işgale katılamadı.

Karadeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü İzleme Grubu başkanı Andrey Klimenko‘nun açıklamasına göre dokuz aylık beklemeden sonra, Rus gemileri yola çıktıkları limanlara geri dönmeye başladı.

Zelenskiy: Rusya, İran füzeleriyle Ukrayna’ya büyük bir saldırıya hazırlanıyor

Ona göre, Akdeniz’deki Rus gemileri 2 Şubat’tan beri Ankara’dan İstanbul Boğazı’nı geçmek için izin bekliyorlar ama hiçbir zaman izin alamadılar. Sonuç olarak, 6 Kasım’da, Rus Pasifik Filosu Varyag’ın (011) füze kruvazörü ve büyük denizaltı karşıtı gemi Amiral Tributs (564) üslerine geri dönmeye başladı.

Andrey Klimenko, Rus gemilerinin geri dönüşünün fotoğrafına “Rus savaş gemileri bir kez daha zaten bilinen rotayı izliyor” diye yorum yaptı.

Ankara’nın Boğazları Rus savaş gemilerine açmamasına ek olarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askeri uzmanları filonun şimdi eve dönmesinin başka sebepleri olduğunu da belirtiyor: İlk sebep, Rus Donanmasının Tartus’taki Suriye üssünde gerçekleştirilemeyen bakım ve teknik muayeneleri yapılmak zorunda.

Diğer bir seçenek de, özellikle S-300 hava savunma sisteminin ve birliğin bir kısmının geri çekilmesi olmak üzere Suriye’deki askeri varlığı azaltmak. Bir başka olası faktör de Pasifik bölgesine kaydırma ihtiyacı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com