İngiliz istihbaratı: Ukrayna’ya karşı savaşı, Rusya’nın eski SSCB ülkeleri üzerindeki etkisini sarstı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Rıa Novosti

İngiliz istihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra amacının tam tersi olsa da Rusya Federasyonu’nun eski SSCB ülkeleri üzerindeki etkisinin azaldığını kaydetti.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın 28 Şubat tarihli istihbarat incelemesinde “Ukrayna’daki savaş, Rusya’nın eski Sovyetler Birliği ülkeleriyle ilişkilerinde önemli bir değişime neden oldu. Rusya, bu ülkelerdeki etkisini sürdürmeyi neredeyse kesin olarak dış politikasının bir önceliği, iç güvenlik ve ekonomik açıdan gerekli bir konu olarak görmeye devam ediyor. Şubat 2022’den bu yana, değişikliklerle birlikte Rusya’nın yakın komşuları üzerindeki genel etkisi azaldı.” denildi.

Savunma Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun savaşta ilerleme sağlayamamasının, Rusya’nın bölgedeki güvenliğin garantörü olma rolünün sorgulanmasına yol açtığını iddia ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

İncelemede, “Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etmesi, Rusya’dan gelen tehdit algısını artırdı” ifadesine yer veriliyor.

İngiliz analistler bu ülkelerde Rusya’ya bağımlılığı azaltma yönünde artan eğilimlere dikkat çekti.

Moskova’nın bölgede açık ve gizli önemli bir varlığı olmasına rağmen, Kremlin’in hedeflerine ulaşma yeteneğinin son iki yılda neredeyse kesin olarak önemli ölçüde azaldığını ileri sürüyorlar.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com