Herson’daki durum Rusya’nın Ukrayna’daki başarısızlığını gösteriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın Herson’da yalnızca Rus yanlısı bir yerel liderliği empoze edebilmiş olması, Rus işgalinin Ukrayna’daki siyasi hedeflerine ulaşamamasının altını çiziyor. Rusya’nın orijinal işgal planının merkezinde büyük olasılıkla hileli referandumlar yer almaktaydı.

İngiliz Savunma Bakanlığı’nın günlük istihbarat incelemesine göre Herson’da Rusya’nın dayattığı “askeri-sivil yönetim”, Rusya’dan Herson bölgesini Rusya Federasyonu’na dahil etmesini isteyeceğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Rusya’nın orijinal işgal planının merkezi bir parçası, büyük olasılıkla Ukrayna’nın bölgelerinin çoğunu uzun vadeli Rus yanlısı yönetime sokmak için hileli referandumları içeriyordu.” denildi.

İngiliz istihbaratı: Rus birlikleri Slavyansk ve Kramatorsk’a girmeye çalışıyor

İstihbarat teşkilatı, Rusya’nın Herson’da katılım konusunda bir referandum düzenlemesi durumunda, “neredeyse kesinlikle sonuçları tahrif ederek Ukrayna’dan ayrılma lehine net bir çoğunluk gösterecek” diyerek “Herson bölgesi vatandaşları Rus işgaline karşı muhalefetlerini göstermeye devam edecekler” şeklinde devam etti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın Mart ayı sonunda yaptığı duyuruda işgalcilerin Herson bölgesinde yapmak istedikleri sözde bir referandumdan bahsetmişti. Bu amaçla, düşmanın Herson ve Nikolayev bölgelerinde yaşayanların verilerini topladığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de, Ukrayna’nın sözde bir “referandum” gerçekleşmesi durumunda Rusya Federasyonu ile müzakereleri durduracağını söyledi. Bunun ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı sözde referandumla ilgili sözleri yalanladı. Herson belediye başkanı Igor Kolikhaev’e göre bölge Kırım’a ilhak edilebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com