CNN: Ukrayna, Rusya’ya karşı kendisini savunmak için ABD’den ilham aldığı direniş yöntemini kullanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: CNN

ABD ordusunun 2013 yılında oluşturduğu direniş yöntemini Ukrayna başarıyla uyguluyor. 9 yıl önce oluşturulan toplam direniş operastonu konsepti, Ukrayna’daki savaşta gerçek bir test alanı haline geldi.

Rusya’nın Kırım’ı ve Donbass’ın bir bölümünü işgal ettiği 2014’ten sonra ABD, üstün düşman kuvvetlerine karşı etkili bir topyekûn savunma planının nasıl oluşturulacağına daha da fazla önem verdi. Direniş Operasyonu Konsepti ( Resistance Operating Concept: ROC) olarak adlandırılan bu konsepte göre direnişe sadece ordunun değil sivillerin de katılması gerekiyor. CNN’e göre, Amerikan direniş yöntemi için gerçek test alanı, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da başlayan geniş çaplı savaş oldu.

Ukrayna nasıl yeniden inşa edilebilir… İkinci Marşal Planı!

Saldırgana karşı Amerikan direnişi kavramı, savaş yürütmek ve savunmayı organize etmek için yeni ve standart olmayan bir yöntem sunmakta. Ve ABD ordusu, Ukrayna’nın bu topyekûn direniş doktrininin temellerini başarıyla uyguladığına inanıyor.

Emekli bir Amerikan generali olan Mark Schwartz‘a göre, Ukrayna, Rus birliklerini zayıflatmak için tüm kaynakları ve alışılmadık savaş yöntemlerini kullanıyor.

Schwartz, “Rusya’nın savaş alanında sayısal bir üstünlüğü var, ancak bazılarının Rus ordusunun Ukrayna’nın çoğunu günler olmasa da birkaç hafta içinde işgal edebileceğine inanmasına rağmen, Ukrayna Rusya Federasyonu’na karşı savaştı” diyor.

Yeni direniş kavramının geliştiricilerinden biri olan emekli bir ABD Ordusu albayı olan Kevin Stringer’e göre, Kırım’da meydana gelen bir dizi patlama, Ukrayna’nın saldırganla mücadele için önerilen yöntemi kullandığını gösteriyor.

Stringer, “Düşmanın üstün güçlerini her zamanki gibi yenemezseniz, özel harekat güçlerini kullanmanız gerekir. Ancak bunun için direniş güçlerinin desteği gerekir.” diyor.

Ukrayna hükümetinin CNN’e sunduğu raporlar, Ukrayna’nın Kırım’daki Rus üslerine ve mühimmat depolarına yönelik bombalamalara karıştığını gösteriyor. Ancak bu saldırıların füze ve insansız hava araçları yardımıyla gerçekleştirildiğine dair bir kanıt yok.

Ukrayna, “tahıl koridoru”nun başlangıcından bu yana bir milyon ton tahıl ihracatı yaptı

Stringer, “Bu, ROC konseptinin ilkelerinin gerçek savaş koşullarında başarılı bir şekilde çalıştığı anlamına geliyor” diyor.

ABD Özel Harekat Komutanı General Richard Clark tarafından yapılan açıklamaya göre, Amerikalılar, özel kuvvetlerle birlikte çalışması gereken Ukrayna direniş birimlerinin eğitilmesine yardım etti. Ona göre, Ukrayna’nın başarılı askeri operasyonlarının kanıtladığı gibi, eğitim başarılı sonuç verdi.

Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgalinin başlangıcında, işgalcilere karşı şiddet içermeyen direnişin farklı yollarını gösteren özel bir web sitesi oluşturdu. Dolayısıyla işgalci yönetimler, işgal altındaki toprakları yönetme kabiliyetini kaybetmek zorundadır.

CNN, Amerikan direniş kavramının, çeşitli sabotajların yardımıyla işgaldeki düşmanla şiddetli savaş yöntemlerini de içerdiğini yazıyor.

Amerikan kitle direnişi doktrini, nüfusun birliğini korumak için düşman mesajlarını engellemek için bilgi cephesini kullanmak gerektiğini öne sürüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Yayın, Ukrayna direnişinin mevcut yöntemlerinin çok başarılı olduğu ve bu sayede yurtdışında Ukrayna’nın olumlu bir imajının yaratıldığı ve bu da Rusya’ya karşı mücadelede daha fazla desteğe katkıda bulunduğu sonucuna varıyor.

ABD Özel Harekat Komutanlığı Avrupa’nın sözcüsü Nicole Kirschmann‘a göre, yeni direniş kavramının yaratılmasından bu yana doktrinin öğretilmesinde en az 15 ülke yer aldı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com