CNN: Batı, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısına olan inancını kaybediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
CNN: Batı, Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısına olan inancını kaybediyor

Ukrayna’nın uzun süredir beklenen karşı saldırısının başlamasından haftalar sonra, Batılı yetkililerin Ukrayna kuvvetlerinin önemli toprakları geri alma kabiliyetine ilişkin iyimserlikleri, karşı taarruzun başlangıcına göre önemli ölçüde farklı.

CNN tarafından en son istihbarat verilerini okuyan dört üst düzey Amerikalı ve Batılı yetkiliye atıfta bulunularak “Önümüzdeki birkaç hafta içinde ilerleme kaydetme şansı olup olmadığını görecekler. Ancak Ukraynalıların bu çatışmanın dengesini değiştirecek bir ilerleme kaydetmesinin gerçekten çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum” denildi.

Illinois eyaletinden Kongre Üyesi Mike QuigleyBrifinglerimiz olaylara ayık bakmanızı sağlıyor. Başa çıkmaları gereken zorluklar bize hatırlatıldı. Bu, savaşın en zor dönemi” dedi.

CNN, Ukrayna askerlerinin uzun siperler ve büyük mayın tarlalarından oluşan Rus müstahkem savunma hatlarını geçmekte zorlandığını hatırlatıyor. Yayın, Ukraynalı birimlerin ağır kayıplar verdiğini ve bunun da komutayı yeniden toplanmak üzere bazılarını geri çağırmaya zorladığını yazıyor.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, ABD’nin Ukrayna kuvvetlerinin karşı karşıya olduğu zorlukların farkında olduğunu ancak ilerleme için umutlu olduğunu söyleyerek “Ukraynalılar da dahil olmak üzere her şeyin herkesin istediğinden daha zor ve yavaş ilerlediğinin hepimiz farkındayız, ancak ilerleme kaydedebilmeleri için hala zaman ve yer olduğuna inanıyoruz.” dedi.

“Rusların birkaç savunma hattı var ve Ukrayna birlikleri aslında henüz ilk hattı bile geçmedi. Önümüzdeki birkaç hafta savaşmaya devam etseler bile, son 7-8 haftada daha fazla atılım yapamadılarsa, birdenbire daha fazla tükenmiş güçlerle başarılı olma şansları nedir? Çünkü şartlar çok zor” denildi.

Birçok yetkili, sonbaharın yaklaşmasının Ukrayna ordusu için süreyi kısalttığını da söyledi. Çünkü o zaman hava koşulları kötüleşecek ve harekât yapmak daha da zorlaşacak. Buna ek olarak, yavaş ilerleme, Ukrayna birliklerini birleşik mekanize muharebe birimlerine dönüştürmenin zorluğunu ortaya koyuyor. Batı tarafından sağlanan tanklar ve diğer silah sistemleri hakkında genellikle yalnızca sekiz haftalık bir eğitimden geçiyorlar.

Üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, sahada ilerleme olmamasının, Ukrayna kuvvetlerinin “Rusya’nın savunmasızlığını göstermeye çalışarak” Rus topraklarını daha sık vurmasının nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı General Valeriy Zalujniy, ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley‘e Ukrayna kuvvetlerinin adım adım ilerlemek için gerekli koşulları yarattığını söyledi. Zalujniy, Milley‘e Ukrayna’nın savunmasının kararlı olduğunu belirterek “Askerlerimiz elinden geleni yapıyor. Düşman çeşitli yönlerde aktif saldırı eylemleri yürütüyor, ancak başarılı olamıyor” dedi.

CNN, yeni tahminlerin karşı saldırının başlangıcındaki iyimserlikten önemli ölçüde farklı olduğunu yazıyor. Yayının muhatapları, bu beklentilerin “gerçekçi olmadığını” söylüyor. Şimdi Batı’daki bazılarının Rusya ile müzakerelere başlamalarını ve toprak tavizleri olasılığını düşünmelerini talep ederek Ukrayna’ya baskı yapmalarına yardım ediyorlar.

Quigley “Putin bunu bekliyor. İnsanları feda edebilir ve zaman kazanabilir,” dedi.

Bazı yetkililer, beklentiler ve sonuçlar arasındaki büyüyen uçurumun Ukraynalı yetkililer ile Batılı ortakları arasında bir “suç ticaretine” yol açacağından korkuyor.

Üst düzey bir Batılı diplomat, “Elbette sorun, Ukraynalıların suçluları araması ve ardından bizi suçlaması ihtimalidir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com