CNN: ABD, Patriot hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya devretmeyi düşünüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedariki için NATO onayı gerekmiyor

Pentagon yetkilisi, Ukrayna’ya hava savunma araçları sağlamanın ABD’nin “en yüksek önceliği” olduğunu da sözlerine ekledi.

CNN, üst düzey bir Pentagon yetkilisine atıfta bulunarak, ABD’nin Rus saldırılarına karşı hava savunma kuvvetlerini desteklemek için Patriot füzesavar sistemini Ukrayna’ya devretmeyi düşündüğünü yazdı.

Yetkili, ABD’nin Patriot bataryalarını özellikle Ukrayna’ya göndermeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda, “Tüm seçenekler masada” dedi. Yetkili, “Patriot, değerlendirilen hava savunma seçeneklerinden biri” dedi.

Yetkili, Ukrayna’ya hava savunma ekipmanı sağlamanın ABD’nin “en yüksek önceliği” olduğunu da sözlerine ekleyerek “Ukraynalıların Rus saldırılarına direnmesine yardımcı olabilecek tüm olası seçeneklere bakıyoruz, bu nedenle tüm seçenekler masada ve ABD’nin neler yapabileceğine, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın neler yapabileceğine bakıyoruz. Yararlı olabilecek kombinasyon fırsatları arıyoruz.” diye devam etti.

Ukrayna için Patriot

Ukrayna hava savunma füzelerinin bir Rus saldırısını püskürtürken Polonya topraklarına düşmesinin ardından Almanya, Varşova’ya hava savunmasını Patriot sistemleriyle koruma teklifinde bulunarak onları Ukrayna sınırına yerleştirdi.

Bunun yerine Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonyalı parlamenterler ve Savunma Bakanı’nın ardından Berlin’e Patriot’u Ukrayna’ya teslim etmesini tavsiye etti.

NATO da, kompleksleri Ukrayna’ya devretme kararının ek istişareler gerektirmediğini söyledi: buna Almanya karar verebilir.

Berlin’in belirsiz bir şekilde yanıt verdiği ve silah transferini yavaşlattı. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Patriot’un NATO’nun hava savunma sisteminin bir parçası olduğunu ve kullanımının müttefiklerle tartışılması gerektiğini söyledi.

Patriot hava savunma sisteminin özellikleri

Amerikan kompleksleri, 100’den fazla düşman hava hedefini tespit edebilen ve tanıyabilen güçlü radarlara sahip.

Patriot, askeri üslerin, büyük idari ve endüstriyel merkezlerin füze savunması için kullanılır. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi Yuriy Gnat‘a göre, Patriot tesisinin devri durumunda cephe hattının 120 km’ye kadar olan kısmı kapsanacak .

Bir kompleks, çok işlevli bir radar istasyonu, bir kontrol istasyonu, MIM104 füzelerine sahip M901 rampaları ve teknik ekipman içermektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com