ABD: BM Güvenlik Konseyi reformunu destekliyoruz, ancak Rusya’yı konseyden çıkartamayız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD: BM Güvenlik Konseyi reformunu destekliyoruz, ancak Rusya'yı konseyden çıkartamayız

ABD, BM Güvenlik Konseyi reformu konusunda tüm dünya ülkeleriyle istişarelerde bulunuyor, ancak BM şartı gereği Rusya’yı üyelikten çıkaramıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-GreenfieldGüvenlik Konseyi reformu ve daha geniş anlamda BM reformu hakkında geçen Eylül ayında tartışmalar başlattık. Güvenlik Konseyi reformunu daha kapsayıcı ve temsili hale getirmek için destekliyoruz,” dedi.

Beş daimi üye BM Şartı’nda yer aldığını ve ABD’nin bunu değiştiremeyeceğini vurgulayan Greenfield “Ama yeni daimi üyeler ve seçilmiş üyeler ekleyerek BM Güvenlik Konseyi’ni değiştirebiliriz. Son birkaç aydır, Güvenlik Konseyi’ne yeni ülkeleri dahil etmemizi sağlayacak belirli bir reformu teşvik etmek için dünyanın tüm bölge ve ülkeleriyle konuşuyorum.” diye ekledi.

Ukrayna, SSCB’nin halefi olarak meşruiyeti soru işaretleri uyandırdığından, Rusya Federasyonu’nun örgütte yasadışı bir şekilde yer aldığına inanıyor. Bu sebeple, diğer ülkeler gibi BM’ye katılmak için uluslararası yasal yoldan geçmek zorundadır.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, 30 yılı aşkın bir süre önce SSCB sonrası Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeliğini gasp ederek onu “cezasızlık tahtı” haline getirdiğini söylemişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com