Çifte vatandaşlık herkes için olmayacak: Ukrayna’da kimler pasaport alabilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılara belge vermek için mobil noktalar Türkiye dahil üç ülkede daha başlatılacak

Devlet Göç Dairesi başkanı Natalya Naumenko, yakın zamanda Verkhovna Rada’ya sunulan çoklu vatandaşlığa ilişkin yasa tasarısının ana yeniliklerinden bahsetti.

Çoklu vatandaşlığa ilişkin yeni yasa tasarısına göre, AB ve G7 ülkeleri vatandaşları mevcut vatandaşlıklarından vazgeçmeden kolaylıkla Ukrayna vatandaşlığı alabilecekler. Daha sonra bu ülkelerin listesi genişletilebilir.

Devlet Göç Servisi başkanı Natalya Naumenko “Vatandaşları basitleştirilmiş bir prosedürle Ukrayna vatandaşlığı alabilen ve ilk vatandaşlıklarını kaybetmeyen ülkelerin listesi olacak. Bunlar AB ve G7 ülkeleri. Hükümet ve cumhurbaşkanı daha sonra bu ülkelerin kapsamını genişletmeye yönelik konuları değerlendirecek.” dedi.

Natalya Naumenko ayrıca, başvuranların Ukrayna dili, Ukrayna tarihi ve Ukrayna Anayasası sınavlarını geçmeleri gerekeceğini de belirtti. Bu onların üç yılını alacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca tasarıda, Ukrayna vatandaşlığından mahrum bırakılabilecek koşullar ve gerekçeler de özel olarak açıklanacak.

Naumenko “Taslak vatandaşlık kaybının gerekçelerini açıkça tanımlıyor: bu ulusal güvenlik, Ukrayna topraklarında başka bir ülkenin pasaportunun kullanılması vb. Belki parlamentoda ele alındığında bu gerekçeler değişebilir” dedi.

Tasarıda ayrıca Ukrayna için savaşan (saldırgan ülke dahil) ve pasaportlarının süresi dolmuş yabancı askeri personelin yine de Ukrayna vatandaşlığına başvurabileceği belirtiliyor. Aile üyeleri de öyle. Ayrıca başka bir ülkenin vatandaşlığından vazgeçme yükümlülüğünü de sunmaları gerekmiyor. Sadece Ukrayna’da Ukrayna pasaportunu kullanma hakkı olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com