Bugün ünlü sanatçı Taras Şevçenko’nun 206. doğum günü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün Ukraynalı hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko’nun 206. doğum günü. Ünlü sanatçı Taras Şevçenko hakkındaki yazımız değerli okurlarımız için.

Ukraynalı şair, sanatçı ve düşünür Taras Şevçenko, Kiev’in Morintsi köyünde köle bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve küçük yaşta yetim kalmıştır. Köydeki diğer okuma bilenlerden okumayı öğrenen ve zaman buldukça resim yapmaya başlayan Şevçenko, P. Engelhardt’ın kendisine hizmet etmiştir.

Engelhardt onun sanatsal yeteneklerini fark etmiş ve onu Petersburg’da ressam V. Şiriaev’in yanına 4 yıl boyunca çırak olarak göndermiştir. Burada Ukraynalı sanatçı İvan Soşenko ve 5 Mayıs 1838’de Şeviçenko’nun özgürlüğünü satın alan profesör Karl Briullov ile tanışmıştır. Karl Briullov, Şevçenko’yu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Aynı yıl Briullov rehberliğinde öğrenciliğe başlayan Şevçenko, Sanat Akademisi öğrencisi olarak derslere başlamıştır.

18 Nisan 1840’ta sadece Ukrayna edebiyatı tarihinde değil, aynı zamanda Ukrayna halkının bilincinde de büyük önem taşıyan “Kobzar” adlı ilk şiir koleksiyonu ortaya çıktı. Şevçenko’dan sonraki nesilden en çok bilinen Ukraynalı şair İvan Franko, Kobzar onun anlaşılır taze, temiz, su gibi akıcı anlatımını ortaya çıkarmıştır. Onun sanatsal anlatımındaki berraklık, derinlik ve zariflik daha önce Ukrayna yazarlarında görülmemiştir.” der.

Eserleri ve kendisi Ukraynalılar tarafından çok sevilen Taras Şevçenko’nun hayatı sürgünlerde, kamplarda ve hapishanelerde geçmiş, yaşadığı talihsiz, acılı hayatı Ukrayna edebiyatında tarifsiz bir etki yaratmıştır.

Taras Şevçenko Ukrayna’nın dünya edebiyatında da yer alabilen en önemli şairidir. Eserleri Modern Ukrayna Edebiyatı’na temel olmuştur. Onun şiirleri Ukrayna’nın ulusal bilincinin gelişmesinde büyük katkı yapmıştır. Ve onun etkisi birçok yerde, edebiyatta, entelektüel yaşamda, geleneksel yaşamda hala hissedilmektedir.

Romantizm akımından etkilenen Şevçenko, yaşamını çevreleyen sorunlar ve bunlara ilişkin fikirlerle, geçmişi anlayıp geleceği yönelik etkileri fark edebilen bir vizyonla kendi tarzını oluşturmuştur.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com