Üç büyük kripto para borsası Ukrayna’ya girmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Mariupol’da yapılan ”RE: THINK Invest in Ukraine” forumunda Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Birliği (UVCA) Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Kolodyuk tarafından 3 büyük kripto para birimi borsasının resmen Ukrayna’da çalışmaya başlamak istediği belirtildi.

“Son 2.5 yılda üç dünya kripto para birimi borsası, Ukrayna‘da kayıt olarak, lisans alarak ya da temsilcilik yöntemiyle yasal olarak çalışabilmek için benden bilgi istedi. Yasal olarak Ukrayna grivnasından kriptoya ve tersi işlemleri gerçekleştirme konusunda soruları oldu, bundan emin olmak istiyorlar. Temelde iki şeyle ilgileniyorlar: Borsa için bir lisans ve grivna-kripto değişimleri.” dedi.

Kolodyuk ayrıca, Ukrayna’da resmen çalışma isteğini ifade eden borsalardan birinin iç bilgisine atıfta bulunarak, tüm kripto işlemi yapanların yaklaşık % 25-30’unun (sayılarına göre) BDT’de bulunduğunu, hatta çoğunun Ukrayna veya Rusya’da olduğunu belirtti.

Kolodyuk “Bu önemli bir bilgi, çünkü Ukrayna’daki kripto para birimi piyasa katılımcılarının sayısının oldukça fazla olduğu söylenebilir. Ve bu dünya borsalarından gelen bilgidir. Doğal olarak, hiç kimse pazar hacmini dile getirmiyor, ancak tüccarların yüzdesine göre bile, bunun “mikromarket” olmadığı düşünülebilir, tam teşekküllü büyük bir pazar, çünkü dünya borsaları, resmi olarak çalışmaya başlamak için ihtiyaç duydukları ülkeyi, bu bilgilere dayanarak belirliyorlar” diye vurguladı.

Ayrıca Ukrayna’da aktif olarak blokchain teknolojisi ile ilgili projeler geliştirildiğini ve dijital dönüşüm için meclis komitesinde Dijital İmza Komitesi, Maliye Bakanlığı, Blockchain4Ukraine ve sektörün bileşenleri ile ortak çalışmaları yapıldığını da ekledi.

Bakınız: Ukrayna Meclisi bu yıl kripto madenciliğini meşrulaştırmayı bekliyor

“Bu durumda, bu sürecin başlamasına sevindim. Şimdiye kadar, Ukrayna bu haritada görünmüyor. Belarus, Malta, Singapur ve kripto para birimi ticareti yapmak için uygun koşullar yaratmaya çalışan başka ülkeler var. Ancak zamanın bizim için doğru olduğuna (ve bu sürecin yeni başladığı) Ukrayna’yı başka şeylerin yanı sıra kripto para birimleri ve blok zinciri ile ilgili deneyler için uygun bir yer olarak konumlandırmaya başladığına inanıyorum.” dedi.

Aynı zamanda Ukrayna’nın bir devlet olarak ülkeye giren kripto borsalardan gelir elde edeceği, bütçede vergi gelirlerinde bir artış olacağının da olumlu yönleri arasında olduğunu belirtti. “Kripto para piyasası pazarının milyarlarca dolar olduğu açık, yüzlerce milyar dolara dolaştı. Bu nedenle, bugün devlet olarak hiçbir şey kazanmayan Ukrayna, borsalar pazara girdikten sonra vergi almaya başlayacak.” dedi.

Ek olarak, Kolodyuk’a göre, devlet kripto ticaret piyasasının genel resmini görecek ve ekonomiyi planlarken bu konuları daha fazla dikkate alacak.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com