Borrell: Rusya propagandasıyla Afrika’daki darbeleri körüklüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Borrell: Ukrayna'nın NATO'ya katılımı şu anda ana konu değil.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın bölgenin ekonomik sömürüsü amacıyla Afrika ülkelerinde darbeleri körüklediğini söyledi.

Avrupa Dış Eylem Servisi’nin web sitesinde yazan Borrell “Bazı askeri rejimler (Afrika’da) ve müttefikleri, Avrupa Birliği’ni ve üye devletleri müdahale etmekle suçluyor. Ancak Avrupa Birliği, yalnızca bölge ülkelerinin meşru hükümetlerinin talebi üzerine bölgede bulunmaktadır ve onların egemenlik kararlarına her zaman saygı duymaktadır. Bugün konuşabileceğimiz tek müdahale, ordunun demokratik olarak seçilmiş cumhurbaşkanlarını görevden almak için müdahalesi ve bu askeri rejimleri küresel satranç oyununda piyon olarak kullanmak isteyen emperyalist Rusya’nın müdahalesidir” dedi.

Afrika’da son 33 yılda 32 askeri darbe yaşandığını hatırlatan Borrell Vladimir Putin’in Rusya’sı, sahte propagandasıyla bu darbeleri körüklüyor ve bölgenin zenginliklerini yağmalayan özel silahlı kuvvetlerinin yardımıyla bu askeri rejimlerin kurulmasından çıkar sağlıyor.” diye ekledi.

Askeri diktatörlük yolunun bölgenin güvenliğini, ekonomik ve sosyal gelişimini tehdit ettiğine inanan diplomat “Rusya’nın ekonomiyle ilgili görkemli vaatleri asla gerçekleşmiyor ve güvenlik söz konusu olduğunda gerçekler kendi adına konuşuyor: Wagner grubunun gelişiyle birlikte Mali’de halka yönelik terör saldırıları ve zulümler daha sık hale geldi” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com