Bloomberg: Rus rublesi dünyanın en zayıf üç para birimi arasında yer alıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgaliyle bağlantılı olarak getirilen büyük yaptırımlarla birlikte, Rus rublesi dünyanın en zayıf üç para birimine girdi ve oynaklık açısından başı çekiyor. 2023’ün yedi ayında ruble, dolar karşısında %57 değer kaybetti.

Bloomberg’in haberine göre saldırgan ülkenin para birimi düşüş hızıyla Türk lirasını bile geride bıraktı. 2023’ün yedi ayında ruble dolar karşısında %57, euro karşısında %73 değer kaybetti. Bankalar artık dolar başına ortalama 97 ruble ve euro başına 107 ruble sunuyor. Aynı zamanda, para birimindeki düşüş devam ediyor.

Raporda, “Ruble bu yıl dolar karşısında yüzde 23 oranında zayıflayarak, onu Türk lirası ve Arjantin pezosu ile gelişen piyasaların en kötü performansı gösteren ilk üç ülke arasına soktu” denildi.

Makalede belirtildiği gibi: “Ruble dolar başına 100’e yaklaşıyor. Bu, Putin’in Ukrayna’nın işgalini emrettikten sonraki ilk ayda görülen en son seviye.” dedi.

Rusya merkez bankası, Rus para biriminin düşüşünün ihracatın azalması ve aynı anda ithalatın artmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Makaleye göre, Rus para biriminin değeri, artan hükümet harcamaları, düşen enerji gelirleri ve Rusların yabancı hesaplara fon yatırma arzusu sebebiyle geçen yılki sermaye kontrollerinin zirvesine kıyasla neredeyse yarı yarıya düştü.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com