BAE, Zelenskiy ile Putin arasında bir görüşme düzenlemek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed, COP28 – BM İklim Değişikliği Konferansı sırasında Ukrayna lideri Vladimir Zelensky ile Rus lider Vladimir Putin arasında bir görüşme düzenlemeyi planlıyor.

L’Orient-Le Jour haberine göre konferansın 30 Kasım 2023’te Dubai’de yapılması planlandığını da eklemekte fayda var.

Gazetenin yazdığına göre, toplantıyı organize etme girişimi, bazı Avrupa devletleriyle koordineli olarak Papa Francis’in talebi üzerine ortaya çıktı.

Batılı diplomatlara göre, BAE Ukrayna topraklarında ateşkes sağlamak için jeopolitik konumunu kullanabileceğinden, birçok Avrupa ülkesi girişimi desteklemek için Abu Dabi ile temas halinde. Toplantıyı düzenlemenin amacı, gelecekte savaşı sona erdirebilecek bir diyalog başlatmaktır.

Özellikle bir toplantı düzenleme fikri, Muhammed bin Zayed‘in Rusya’ya yaptığı ziyaretler sırasında ortaya çıktı.

Vatikan’a yakın bir kaynak “Papa Francis, özellikle 2019’da Abu Dabi’ye yaptığı ziyaret sırasında “İnsan Kardeşliği Belgesi”nin kabulü sırasında BAE ile zaten işbirliği yaptığı ve BAE Başkanı ile bir güven ilişkisi geliştirmesine izin verdiği için bu fikri büyük bir coşkuyla karşıladı.” dedi.

İsmi açıklanmayan bir Avrupalı diplomata göre, Beyaz Saray Başkanı Joe Biden da girişimin farkında ve hedeflerine ulaşmak için gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyleyerek girişimi memnuniyetle karşıladı.

Gazetenin yazdığı gibi, BAE liderinin girişimi, ülkenin diplomatik becerisi ve tüm oyuncularla konuşma yeteneği sayesinde kendisini uluslararası arenada kilit bir arabulucu olarak konumlandırma niyetini doğruluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com