Almanya’daki Ukraynalı mülteciler ne kadar maaş alıyor: kime ihtiyaç var?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Reuters: Rus ajanları Almanya'yı Ukrayna'ya karşı kışkırtmaya çalışıyor

Almanya bir milyondan fazla Ukraynalı mülteciyi kabul etti. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne göre, büyük çoğunluk (%80) kadın ve neredeyse yarısının (%48) küçük çocukları var.

Yaklaşık her beş kişiden biri Almanya’da mevcut durumda bir iş buldu ve her ay sayıları giderek artıyor. Bu oran, diğer ülkelerden gelen mültecilerle karşılaştırıldığında çok daha yüksek.

Dil bilgisi

Aynı zamanda, kamuoyu yoklamalarına göre, yanıt veren Ukraynalıların yalnızca % 4’ü Almanca’yı iyi biliyor, % 80’i ya çok az biliyor ya da hiç bilmiyor. Ancak tüm mültecilerin yarısı dil kurslarına düzgün bir şekilde devam ediyor.

Bunların yaklaşık %60’ı kamu yardımı ile yaşıyor ve sosyal hizmetler barınma masraflarını karşılıyor.

Araştırmaya göre, Ukraynalı mültecilerin %34’ü anavatanlarındaki düşmanlıklar bitene kadar Almanya’da kalmak istiyor, %26’sı sonsuza kadar burada kalmayı planlıyor, %11’i ise birkaç yıl daha kalmak isterken, %2’si en fazla bir yıl daha kalmak istiyor. Diğerleri Almanya’da kalıp kalmayacağına ve ne kadar süre kalacağına henüz karar vermedi.

Almanya’daki mültecilerin eğitim düzeyi ortalamanın çok üzerinde. Ukrayna’da ortalama %50 ve Almanya’da %33 iken yanıt verenlerin %72’si yüksek eğitime sahiptir.

Almanya’daki personel sıkıntısına rağmen birçok mülteci yine de iş bulamama gerçeğiyle karşı karşıya.

Yayında “Çalışma, esasen en azından Almanca bilen uzmanlar içindir. Özellikle yüksek talep olan işçi mesleklerine gelince, burada çoğunlukla erkeklere ihtiyaç vardır: sürücüler, inşaat işçileri ve diğerleri. Ukraynalı mülteciler çoğunlukla kadın. Ancak birçoğu daha sonra, Almanca öğrendiklerinde ve yerel işgücü piyasasına alıştıklarında kendi uzmanlık alanlarında bir iş bulabilecekler” denildi.

Kim çalışıyor?

Ve şimdiye kadar birçok Ukraynalı, yaklaşık 1,500-2,000 avroluk bir maaşla hizmetçi, temizlikçi, bulaşıkçı, fabrika ve çiftliklerde istihdam ediliyor.

Depolarda ve kurye olarak sürekli iş bulabilmek mümkün. Bunlar sürücü belgesi olan kadınlar da olabilir. Maaşlar 2,000-2,200 avro seviyesinde değişmektedir.

Kime ihtiyaç var?

Berlin’de yaşayan ve yerel bir işe alım ajansında çalışan Ukraynalı Oksana Morgun‘a göre Almanya’da bakıcı, kiremitçi, tesisatçı, elektrikçi ve paketleyiciye büyük ihtiyaç var. Ülkede ayrıca sürücüler, hemşireler ve inşaat işçileri için işler var.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com