RAND raporu: Ukrayna Rusya’yı devirebilir, ancak savaşta kesin bir zafer olmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
The Times: Silahlı Kuvvetlerin başarılı karşı saldırısı, savaşın yılbaşına kadar biteceğine dair umutları artırdı

Amerikan merkezli RAND Corporation’daki araştırmacılar, Ukrayna’nın sonunda Rus işgalcileri topraklarından çıkarabileceğine inanıyor, ancak bu, terörist devlete karşı “mutlak bir zafer” olmayacak. Rusya Federasyonu, savaşta fazla zarar görmeyen filo ve havacılığın yardımıyla yine de saldırabilecek.

Araştırma merkezinin Rusya ile Ukrayna arasında “Uzun bir savaştan nasıl kaçınılır” adlı raporunda belirtildiğine göre, her iki tarafın da mutlak zafer elde etme kapasitesi olmadığı için, savaşın büyük olasılıkla bir tür müzakere ile sona ereceğine dikkat çekildi. Ayrıca tarafların barış koşullarının ihlal edilebileceğine dair belirli bir riski kabul etmelerini şart koşuyor.

Analistler, savaşta görece kaybedenin bile diğer tarafı tehdit etme yeteneğini koruyacağına inanıyor.

Raporda analistler “Aralık 2022 itibarıyla Ukrayna’nın bir savaş ivmesi vardı ve Rus ordusunu ülkeden çıkarmaya zorlamayı başarana kadar savaşabilir.” denilerek “Rusya Ukrayna’dan çıkarıldıktan sonra, şaşkına dönen Rusya’nın dünyadaki komşusunu terk etmekten ve hatta verilen zararı tazmin etmekten başka çaresi kalmayacak. Ancak geçmiş savaşlar incelendiğinde ve şimdiki savaşa yakından bakıldığında, analistler bu iyimser senaryonun olası olmadığını” söylüyor.

Rapor, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için olası seçenekleri sunuyor: mutlak zafer, ateşkes ve siyasi çözüm. Uzmanlara göre ilki bu savaşta olası değil.

Uzmanlar, Ukrayna’da bir ateşkesin cephe hattını donduracağını ve aktif düşmanlıkların uzun vadeli olarak kesilmesine yol açacağını düşünüyor. Rusya, ek Ukrayna topraklarını işgal etme girişimlerini ve Ukrayna şehirlerine ve altyapısına yönelik füze saldırılarını durduracak ve bu durumda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri karşı saldırıları – Ukrayna’nın Rus kontrolündeki bölgelerine ve Rusya’nın kendisine yönelik saldırıları – durduracaktır.

Analistlere göre, böyle bir senaryoda, askeri değil siyasi ve ekonomik yollarla temyiz edilecek olan çözülmemiş bölgesel sorunların kalacağını belirttiler. Aynı zamanda, büyük olasılıkla, taraflar yalnızca asgari düzeyde ticaret yapacak ve sınırlar büyük ölçüde kapalı olacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com