Almanya, 1932-1933 Holodomor’unu Ukraynalılara yönelik bir soykırım olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

30 Kasım’da Alman Bundestag, 1932-1933 Holodomor’unu Ukrayna halkının soykırımı olarak tanıyan bir kararı oyladı.

Almanya Federal Meclis’in basın servisi tarafından bildirildiğine göre Holodomor’u soykırım olarak tanıyan karar, Federal Meclis’in en büyük dört partisi tarafından desteklendi. Yalnızca Sol Parti ile Almanya için Alternatif Partisi bu karara karşı çıktı.

Kararda, “Ukrayna’nın tamamı kıtlık ve baskıdan muzdaripti. Bugünün bakış açısından, soykırım olarak tarihi ve siyasi sınıflandırma açıktır. Alman Federal Meclisi de bu sınıflandırmayı paylaşmaktadır. Holodomor insanlığa karşı bir suçtur.” denildi.

Belge, zorla aç bırakmanın “Ukrayna ulusal bilincinin siyasi olarak bastırılmasını ve açlıktan kaynaklanan toplu ölümlerin, Stalin dönemindeki Sovyetler Birliği’nin siyasi liderliğinin sorumluluğunda olduğunu” vurguluyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, 1932-1933 Holodomor’unu Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıyan tarihi karar için Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Meclisi üyelerine Twitter’da teşekkür etti.

Zelenskiy, “Almanya, 1932-1933 Holodomor’unu soykırım olarak tanıdı. Bundestag üyelerine bu tarihi karar için teşekkür ediyorum. Gerçekler her zaman kazanır.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dairesi Başkanı Andrey Yermak da Federal Meclis milletvekillerine bu karar için teşekkür ederek “1932-1933 Holodomor’u bir soykırımdı. Federal Meclis’e teşekkürler. Bu dünya tarafından tanınan tarihi adalettir. Suçtan sorumlu olan ulusu da biliyoruz” diye vurguladı.

Holodomor sırasında Ukrayna halkının soykırımına ilişkin kararın Çek Parlamentosu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildiğini de hatırlatalım.

Ayrıca Brezilya Federal Senatosu, Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında Sovyet rejimi tarafından düzenlenen Holodomor’un soykırım olarak tanınmasına ilişkin bir yasa tasarısını onayladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com