AB, Ukrayna’yı Avrupa Birliği üyeliği adayı olarak tanımayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metzola tarafından verilen bir bilgiye göre Avrupa Birliği, Ukrayna’yı en kısa sürede AB üyeliğine aday olarak tanıyacak ve savaştan sonra ülkenin yeniden inşasında bulunacak.

Avrupa Parlamentosu başkanı Roberta Metzola, “Ukrayna’yı resmi ve hızlı bir şekilde AB üyeliğine aday olarak tanıyacağız. Bunu Avrupa Parlamentosu’ndan size söz veriyorum” dedi.

Buna ek olarak, Avrupa Birliği’nin Rus saldırganlığı sonucu hasar gören ve yıkılan Ukrayna şehirlerini ve köylerini yeniden inşa etmek için her türlü çabayı göstereceğini kaydetti.

Rus ordusu Ukrayna’dan Melitopol sakinlerine gönderilen 14 ton insani yardım çaldı

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı savaşını Avrupa’nın ve tüm uygar dünyanın işgali olarak kabul ettiğini belirten Metsol “Ukrayna halkının cesaretine, Ukrayna ordusunun cesaretine, sizin sabrınıza hayran kaldığımızı, bundan ilham aldığımızı Avrupa Parlamentosu ailesini oluşturan tüm Avrupa halkları adına söylemek istiyorum. Parlamenter demokrasi, Ukrayna halkının başarısı ve Ukrayna parlamentosunun dirayeti sayesinde Avrupa’da ikinci bir rüzgar aldı” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de daha önce Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’nın Avrupa Birliği‘ne üyelik başvurusuna ilişkin sonucu birkaç ay içinde hazırlayacağını bildirmişti.

28 Şubat’ta Zelensky, Ukrayna’nın AB üyeliğini hızlandırılmış bir temelde başlaması için bir başvuru dilekçesi imzaladı. Dilekçe 1 Mart’ta tescil edildi ve değerlendirilmesi için süreç başladı.

10-11 Mart gecesi Versay’da Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyelik olasılığının tartışıldığı bir AB zirvesi düzenlendi. Zirvenin sonucunda katılımcılar, Ukrayna ile bağları ve ortaklığı daha da güçlendirme niyetlerini belirten bir bildirgeyi onayladılar, ancak ülkeye AB üyeliği için aday statüsü verilmesinden söz edilmedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com