AB, Ukrayna’ya makro-mali yardımın dördüncü dilimini ödedi: 1.5 milyar avro

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB: Rus hammaddelerinden elde edilen petrol ürünleri Ukrayna'ya gönderilecek

Avrupa Komisyonu (AK) Salı günü, 2023 yılı makro-mali yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya 18 milyar avroya ulaşacak yardımın 1,5 milyar avroluk dördüncü dilimini ödediğini duyurdu.

Brüksel’de yayınlanan AK bildirisinde, “Bu aracın yardımıyla AB, Ukrayna’nın 2023’te istikrarlı, öngörülebilir ve önemli mali destek sağlanması koşuluyla acil finansman ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmayı hedefliyor.” denildi.

Bu fonun, Ukrayna’nın memur maaşları ve emekli maaşlarını ödemeye devam etmesine ve ayrıca yerinden edilmiş kişiler için hastanelerin, okulların ve konutların işletilmesine yardımcı olmayı amaçladığı bildirildi.

AK mesajında belirtildiği gibi, bu aynı zamanda Ukrayna’nın makroekonomik istikrarı sağlamasına ve tahrip olmuş hayati altyapıyı (enerji, su temini, yollar ve köprüler dahil ulaşım) eski haline getirmesine olanak sağlayacaktır.

Belgede, “Bugünkü ödeme, (Avrupa) Komisyonu’nun 23 Nisan’da Ukrayna’nın kararlaştırılan politika koşullarının uygulanmasında tatmin edici ilerleme kaydetmeye devam ettiğini ve fonların şeffaf ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlayan raporlama gerekliliklerine uyduğunu belirtmesinin ardından yapıldı.” denildi.

Brüksel, Ukrayna’nın “hukukun üstünlüğünü güçlendirme, finansal istikrarı güçlendirme, gaz sisteminin işleyişini iyileştirme ve iş ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunma konusunda önemli ilerleme kaydettiğine” inanıyor.

Avrupa Komisyonu, tüm bunların Haziran ayında Ukrayna’ya 1.5 milyar avro tutarında bir sonraki aylık ödemeyi planlamayı mümkün kıldığını bildirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com