AB, Ukraynalı mültecilerin koruma statüsünü bir yıl daha uzatacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım ödeme süresini 2 ay daha uzattı

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’dan gelen mültecilerin koruma statüsünü Mart 2024’e kadar uzatmayı planlıyor.

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson Pazartesi günü Brüksel’de yaptığı açıklamada son zamanlarda Ukrayna şehirlerine yapılan saldırıların ülke ile dayanışmanın önemini gösterdiğini belirterek “Ukrayna’dan gelen mülteciler AB’de bir yıl daha hızlı ve kolay koruma alacaklar. İlgili kuralların en az Mart 2024’e kadar uzatılacak. AB ülkelerinden onay gerekli değildir.” dedi.

Devlet Acil Servisi: Kiev’in merkezine roketli saldırı. Ölü ve yaralılar var (video)

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasından kısa bir süre sonra, AB devletlerinin kitlesel bir yerinden edilmiş insan akını durumunda bir yönerge başlattığı belirtildi. Kurallar başlangıçta bir yıl için geçerli olmakla birlikte iki yıl daha uzatılabilir.

Koruma isteyen Ukraynalıların uzun bir sığınma prosedüründen geçmesine gerek yok. Bununla birlikte sosyal yardım, eğitim, barınma ve çalışma izinleri gibi doğrudan haklara sahiptirler.

AB’de yaklaşık 4.2 milyon Ukraynalının şu anda geçici koruma altında olduğunu belirten Johansson Ukrayna’ya geri dönmek isteyen Ukraynalılara da çağrıda bulundu. Onlar olması gerektiği gibi geçici korumadan çıkmak zorunda kalmayacaklar. Bunun yerine, yetkililere geri dönüşlerini bildirmelerinin yeterli olacağını belirten Johansson. “Daha sonra tekrar kaçmak zorunda kalırlarsa, AB’de her zaman memnuniyetle karşılarız” dedi..

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

BM’ye göre, Avrupa’daki en fazla Ukraynalı mülteci 1 milyon 274.1 bin kişi Polonya’da geçici koruma statüsü sahip. Almanya – 670 bin, Çek Cumhuriyeti – 413 bin, İtalya – 150.3 bin, İspanya – 133.8 bin, Bulgaristan – 129.4 bin, Fransa – 96.5 bin, Slovakya – 86.8 bin ve Avusturya – 78.2 bin kişi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com