AB, Putin’in sistemindeki çatlakları fark etti ve Ukrayna’ya verilen desteğin önemli ölçüde arttığını duyurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Avrupa Birliği üye devletlerinin liderleri, Rusya Federasyonu’ndaki özel askeri şirket “Wagner” militanlarının isyanının ardından askeri plan da dahil olmak üzere Ukrayna’ya verdikleri desteği ikiye katlamanın yollarını düşünüyorlar. Avrupa Birliği, önümüzdeki 12 ay içinde Ukrayna’ya 1 milyon mermi satın alma, üretme ve teslim etme yolunda ilerliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Brüksel’deki AB liderler zirvesi toplantısının sonuçlarının ardından düzenlediği basın toplantısında “Hafta sonu Wagner grubunun isyanını ve Putin’in sisteminde ortaya çıkan bariz çatlakları gördük. Yani, şimdi gerçekten Ukrayna’ya desteğimizi ikiye katlama zamanı. Bugün çeşitli konular bağlamında tartışıldı, özellikle askeri yönlerden” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, AB üye ülkelerinin Ukrayna’ya mühimmat satın almak için Avrupa Barış Fonu’ndan 2 milyar avro kullanmayı kabul ettiğini kaydederek “Halihazırda 220 binden fazla mermi ve 2 binden fazla füze teslim ettik ve şimdi şimdiden önümüzdeki 12 ay içinde yapılması planlanan 1 milyon mermilik mühimmat teslim etme yolundayız” dedi.

24 binden fazla Ukrayna askeri şimdiden eğitildiğini ve bu yılın sonuna kadar bu sayının 30 bin askeri geçmesini beklediklerini belirten AK Başkanı “Rusya’yı suçlardan dolayı cezalandırma çalışmalarımızda hesap verebilirlik konusunda önemli ilerleme kaydettik.” diyerek bloke edilen ve dondurulan Rus varlıkları konusunun AB liderleri zirvesinde tartışıldığını bildirdi. Von der Leyen, “Avrupa Komisyonu bir teklif sunacak ve dikkatle Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarından beklenmedik kÂrlara odaklanacak” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com