AB, Libya’da el konulan askeri teçhizatın Ukrayna’ya devredilmesini teklif ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yaklaşan AB zirvesinin ana gündemi Ukrayna olacak

Avrupa Parlamentosu üyeleri, geçen yıl Libya açıklarında el konulan askeri teçhizatın Ukrayna’ya devredilmesini teklif etti.

Politico‘nun haberine göre AP üyeleri Libya’ya silah tedariğine ilişkin BM ambargosuna uyum sağlama çabalarının bir parçası olarak AB deniz misyonu IRINI’nin iki operasyonu sırasında geçen yıl el konulan 146 adet zırhlı araca pratik bir kullanım alanı bulmak istiyor.

Hollanda televizyon programı RTL Nieuws’un yayınladığı araştırmaya göre Avrupa Parlamentosu üyelerinin, el konulan askeri teçhizatın Ukrayna ordusuna gönderilmesi konusunda AB ülkelerine baskı yapacağı kaydedildi.

Özellikle Hollandalı liberal milletvekili Bart Grothuis, Avrupa Parlamentosu üyelerinden mektubu 26 Ekim Perşembe günü mesai bitimine kadar imzalamalarını istedi.

Mektupta, “Sizi, IRINI operasyonunda ele geçirilen araçları ve benzeri askeri teçhizatı veya bu veya diğer AB operasyonlarından elde edilen mühimmatı Ukrayna’ya teslim etmeye çağırıyoruz.” denildi.

Grothuis ayrıca iki AB büyükelçisiyle de görüştüğünü, onların “çok istekli olduklarını ve bunun çok yaratıcı olduğunu” ancak hangi AB ülkelerinin katılacağını açıklamayı reddettiğini söyledi.

27 Ekim Cuma günü, Avrupa Konseyi’nin güvenlik politikasını yöneten Siyasi ve Güvenlik Komitesi ile AB’nin Ukrayna’ya sağladığı bütçe dışı fonları yöneten Avrupa Barışı Kolaylaştırma Komitesi’nden üye ülkelere mektup gönderileceği kaydedildi.

AB’den Ukrayna’ya yardım

Macaristan’ın Ukrayna’nın ihtiyaçlarına yönelik fon tahsisini düzenli olarak engellemektedir. Bu sebeple Mayıs ayından bu yana Budapeşte, AB’nin 500 milyon avroluk dilimine karşı çıkıyor .

Aynı zamanda Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijártó, Ukrayna’nın Macar bankası OTP’yi savaşın uluslararası sponsorları listesinden çıkarması durumunda ülkenin fikrini değiştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bankanın bu listeye dahil edilmesinin nedeni, Rusya Federasyonu’nun topyekün işgaline rağmen Rusya’daki faaliyetlerini sürdürmesi ve sözde “L/DNR”yi fiilen tanımasıydı.

NAZK yakın zamanda OTP Bank’ın uluslararası savaş sponsoru statüsünü askıya aldı, ancak Macaristan bunun iddiaya göre “yetersiz bir adım” olduğunu söyledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com