Yermak: Hiç kimse barışı Ukraynalılar kadar istemiyor, ancak “donmuş çatışma” değil, adil bir barış istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yermak: Hiç kimse barışı Ukraynalılar kadar istemiyor, ancak "donmuş çatışma" değil, adil bir barış istiyor

Hiç kimse Ukraynalılar kadar barışı istemiyor; donmuş bir çatışma üzerine inşa edilmiş adil bir barışı değil. Zelenskiy’nin uluslararası hukuka ve BM Şartı’na dayanan Barış Formülü’nü önermesinin nedeni budur.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak bu açıklamayı, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó ile Ujgorod’da yaptığı görüşme sonrasında Macar bir gazetecinin Ukrayna’nın neden Rusya ile barış ve müzakere arayışında olmadığı sorusu üzerine yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı, Donbass’taki silahlı çatışmanın çözümüne ilişkin müzakerelere “Normandiya” formatı çerçevesinde katıldığını hatırlatarak “Bundan ne çıktığını görebilirsiniz” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

O dönemde yaklaşık 11 ateşkes anlaşmasına varıldığını ancak Rusya’nın bu duraklamayı işgale hazırlanmak için kullandığını belirten Yermak “Hiç kimse Ukraynalılar kadar barışı istemez; donmuş bir çatışma üzerine inşa edilmiş bir barışı değil. Donmuş çatışmaların başına neler geldiğini görüyoruz; üstelik sadece burada (Ukrayna’da) değil, tüm dünyada. Başkan Zelenskiy’nin Barış Formülü’nü önermesinin nedeni budur. Bu sadece Ukrayna’nın isteği değil, bunlar uluslararası hukuka ve BM Şartı’na yüzde 100 dayanan on noktadır” dedi.

Barış Formülü’nün “en önemli şey olmasına rağmen” sadece savaşı bitirmekle ilgili olmadığını, aynı zamanda bu savaşın yarattığı gıda, ekolojik, insani krizleri de çözmekle ilgili olduğunu vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com