Ukrayna ve Macaristan, ulusal azınlıklarla ilgili anlaşmazlıkları çözmek için özel bir komisyon oluşturacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Sosyal ağlar

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna’nın ulusal azınlıkların haklarına ilişkin olarak Macaristan ile olan anlaşmazlığın nihai çözümüne kararlı olduğunu söyledi.

Tüm tartışmalı konuların çözümü için Dışişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir komisyon çalışacak.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak ve Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó ile Ujgorod’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Kuleba, Macar bakanın, Macar tarafı açısından ya açıklama, açıklama gerektiren ya da tüzük düzeyinde ek çözüm gerektiren konuların bir listesini sıraladığını belirterek şöyle dedi:

“Basit bir konuda anlaştık. Macar tarafından azınlıkların haklarının korunması konusunda sahip olduğu konuların kapsamlı bir listesini bize sunmasını istedik, bu listeyi aldık.

Dışişleri Bakanlığı’nın himayesi altında, çok basit bir görevi olan özel bir komisyon kuracağımız konusunda anlaştık: Komisyon, on gün içinde her iki ülkenin hükümetlerine, çözümlenmesi gereken konular listesinden nasıl ve ne olduğu konusunda somut bir anlayış sağlamalıdır. Bir çözüme ihtiyacımız var ya da nihai sonucu sağlamamız için zaten çözüme kavuşturuldu.” dedi

Bakan, Ujgorod’daki toplantının önemli bir bölümünün ulusal azınlıklar meselesine ayrıldığını açıkladı. Ona göre Szijjártó, Macar tarafı açısından açıklama veya tüzük düzeyinde ek çözümler gerektiren konuların bir listesini sıraladı. Daha önce ulusal azınlıklar meselesi Ukrayna’nın AB üyeliği bağlamında karar alınmasıyla ilgiliydi, şimdi ise sorunun nihai olarak çözülmesi için bu tartışmanın ikili düzeyde yapılması yönünde bir istek şeklindedir.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó 29 Ocak sabahı Ukrayna’ya geldi . Bu onun Rusya Federasyonu’nun geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana yaptığı ilk ziyaret.

Verkhovna Rada, ulusal azınlıklara ilişkin yasayı 8 Aralık’ta kabul etti ve Vladimir Zelensky de aynı gün yasayı imzaladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com