WSJ: ABD’nin yardımı Ukrayna için cankurtaran halatı, Rusya için ise sorun

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
CIA başkanı dün Kiev'i ziyaret etti ve Zelenskiy ile görüştü

CIA Direktörü William Burns, yeni Amerikan yardımı olmadan “Ukraynalıların 2024’ün sonundan önce savaş alanında kaybetmeleri veya en azından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i dikte etmesine izin verecek bir konuma getirmesi yönünde çok ciddi bir risk bulunduğunu” söyledi. Yeni Amerikan silahları, savaş alanından daha fazlasını etkileyecek.

The Wall Street Journal aynı zamanda, “Ukraynalıların bu yıl Rus hava ve deniz kuvvetlerine saldırmaya devam ederken mevzilerini koruma konusunda oldukça yetenekli olduklarını” vurguladı. Ve ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, yeni Amerikan silah tedarikinin “savaş alanında gözle görülür bir etki yaratması gerektiğine” inanıyor. Fırsatların önceliklendirileceği bir planın halihazırda mevcut olduğunu ve malzemelerin henüz finansman onayını beklediğini belirtti.

Wallander, Kiev’deki güç takviyesinin “zaten acil” olduğunu vurguladı ve yeni Amerikan yardımının Rusya’nın saldırı gerçekleştirmesini çok daha zorlaştıracağını ve Ukrayna’nın da bunu yapmasına olanak sağlayacağını ekledi. Kendisi ayrıca ABD’nin, Rusya’nın geniş çaplı işgalinin ardından Ukrayna’ya büyük miktarda askeri teçhizat teslim etme tecrübesi sayesinde teslimatları hızlandırabileceğini kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Gazeteciler, daha az belirgin, ancak potansiyel olarak bir o kadar önemli olan yardımın Ukrayna’nın moralini de artırabileceğini söylüyor. Son haftalarda Ukrayna birlikleri Rus zırhlı araçlarına ve ilerleyen birliklere patlayıcı yüklü insansız hava araçlarıyla doğaçlama saldırılar düzenledi. Daha fazla mühimmat, Ukrayna’nın daha yıkıcı olan ve düşmanı daha uzak mesafede tutabilen, Ukrayna piyadelerine daha az tehdit oluşturan topçu kullanmasına olanak tanıyacak.

Ancak artan askeri malzeme Ukrayna’ya askeri personel sıkıntısı gibi diğer sorunlarda yardımcı olmayabilir. Makalede, hükümetin seferberliği genişletmek için yeni yasaları geçirme konusunda yavaş yavaş harekete geçtiği ancak siyasi açıdan beğenilmeyen kararlardaki gecikmelerin ordunun saflarının zayıflamasına yol açtığı belirtiliyor.

ABD finansmanının onaylanması, eğer tamamlanırsa, bazı tereddütlü ittifak müttefiklerini Kiev’e silah göndermeye itebileceğini belirten bir NATO diplomatı “ABD’nin iki partili çoğunluk tarafından kabul edilen büyük bir finansman paketini onaylaması, ihtiyatlı müttefiklere, ABD’nin Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’yı hâlâ desteklediğine ve bunun başarısız olmasına izin vermeyeceğine dair güvence verebilir. Avrupa, bir bütün olarak Ukrayna’nın en büyük hayırseveri olarak ABD’yi geride bıraktı. Ancak destek Avrupa ülkeleri arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Kıtanın güney ve batısındaki pek çok ülke, Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Rusya’ya komşu olan veya Rus saldırganlığına karşı güçlü bir duruş sergileyen İngiltere ve Almanya gibi ülkelere kıyasla orantısal olarak daha az yardım sağladı.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com