Ukraynalı bilim adamları, savunma amaçlı kullanılabilecek yeni bir kenevir çeşidi geliştirdiler.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Tarım Bilimleri Akademisi (NAAS) bilim adamları, “Sofiya” adlı yeni bir keneviri çeşidi yetiştirdi ve tanıttı. Hem bitki lifleri, hem de tohumları başta savunma amaçlı olmak üzere çeşitli maksatlarla kullanıma uygundur.

NAAS Ukrayna tarafından bildirildiğine göre yeni kenevir çeşidi, savunma da dahil olmak üzere ekonominin çeşitli sektörlerinde kullanılabilecek. “Sofiya” keneviri, dünyada benzeri olmayan barut üretiminin de temeli olacak.

Avrupa Komisyonu başkanı, Ukrayna’yı desteklemek pahalı olsa da AB’nin geri adım atmayacağına dair güvence verdi

Ayrıca kenevir ip ve paraşüt için hammadde olarak da kullanılabilir. Bitki lifleri, vücut zırhının yapıldığı sentetik karbon kökenli kevlar kadar etkili ve ondan dahahafif olduğunu ve kenevirden yapılmış zırh plakalarının zırh delici mermilerin etkisine dayanabildiğini belirtti.

NAAS “Ve kenevir, hijyen gerektirmeyen aşırı koşullarda kendini kanıtlamış doğal, nefes alabilen ve pratik olarak “sınırsız” üretilebilen askeri giysiler ve iç çamaşırları dikmek için kumaş olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, kenevir inşaatlarda binaların yalıtımı için mükemmel bir eko-malzemedir.” diye ekledi NAAS.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Daha önce Ukrayna’da tıbbi amaçlı kenevir üretiminin yasallaştırılmasına karar verildi. Ancak Ukraynalı kenevir çiftçileri, tıbbi keneveririn Ukrayna’da yasallaştırılmasını sağlayan 7457 sayılı yasa tasarısının kenevir endüstrisini yok edeceğini söylediler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com