Ukrayna’da Nazizme Karşı Zafer Bayramı. Ukraynalılar bu konuda ne düşünüyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

II.Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zafer Bayramı, 2016 yılında Sovyetler dönemindeki Zafer Bayramı’nın yerini alarak Ukrayna’da kutlanmaya başlanmıştır. Aynı zamanda resmi tatil günüdür.

Фото: ntktv.ua

Bugün Ukrayna’da 9 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zafer Bayramı.

II.Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zafer Günü, 1939-1945 II. Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zaferi Sürdürme Yasası’na göre belirlenmektedir. Nazizme Karşı Zafer Bayramı kutlamaları, İkinci Dünya Savaşı olaylarının yeniden düşünülmesini, Sovyet tarihi mitlerinin yok edilmesini, geçmişin zor sayfalarına ilişkin dürüst bir yaklaşımı içermektedir.

Ukrayna için İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939’da Nazi Almanyası’nın Polonya’ya saldırmasıyla başladı. Alman askeri uçağı Lviv ve diğer şehirleri bombaladı. 17 Eylül’de Sovyetler Birliği, Almanya tarafında II.Dünya Savaşı’na katıldı.

Sadece eski Sovyet cumhuriyetleri arasında değil, aynı zamanda dünyanın tüm ülkelerinden Ukrayna’nın bu savaş yıllarında en büyük kayıpları yaşadığı bilinmektedir. Çeşitli tahminlere göre Ukrayna’da 5 milyonu sivil olmak üzere 8 ila 10 milyon kişi öldü, bunların yaklaşık 2.2 milyonu sivil Nazi Almanyası’nda zorunlu çalıştırılmaya maruz bırakıldı. Halkın 10 milyonu evini kaybetti. 700’den fazla şehir ve yerleşim ile 30 bine yakın köy tam harabeye çevrildi.

Ukraynalılar, Nazizme karşı kazanılan zafere önemli bir katkı yaptı. İngiltere ve Kanada ordularının bir parçası olarak 45 bin, Polonya tarafında 120 bin, SSCB tarafında yaklaşık 6 milyon, Amerika Birleşik Devletleri tarafında 80 bin ve Fransa tarafında 6 bin Ukraynalı savaştı. 100 bin kadar Ukraynalı da Ukrayna İsyan Ordusu saflarında yer aldı.

Bu günde Nazizme karşı savaşan herkesin hatırası onurlandırılmakta, tüm Birleşmiş Milletlerin, hem devletlerin hem de ardından vatansız halkların dayanışması ve askeri kardeşliği vurgulanmaktadır..

Arka arkaya birkaç yıldır, II.Dünya Savaşı’nda Nazizme Karşı Zaferin kutlanmasının resmi sembolü, dünyada unutulmaz günlerin genel kabul görmüş sembolü olan kırmızı gelincik çiçeği olmuştur.

Ayrıca vurgu, belirli insanlara karşı düşmanlık hikayelerinden kaydırıldı ve kutlamalar hafıza lehine terk edildi.

Ukraynalılar Zafer Bayramı ile ilgili ne düşünüyor?

Razumkov Center tarafından yapılan bir ankete göre, Ukraynalıların dörtte biri (% 25), Zafer Bayramı’nın öncelikle Hitler Karşıtı koalisyonun II.Dünya Savaşı’ndaki zaferinin bir kutlaması olduğuna inanıyor. % 37’si, ise bu günü Sovyet halkının Büyük Vatanseverlik Savaşı’ndaki zaferinin bir kutlaması olarak nitelendiriyor.

Buna ek olarak, Ukraynalıların % 46’sı, Ukrayna yetkililerinin Ukrayna İsyan Ordusu’nun (UPA) askerlerini Ukrayna’nın bağımsızlığı için savaşçı olarak tanıma kararına olumlu bakıyor. Buna karşı % 29’u buna karşı çıkarken, katılımcıların % 9’u umursamadıklarını, % 16’sı ise kararsız olduğunu belirtmektedir.

Stepan Bandera’nın tarihi bir figür olarak faaliyeti, vatandaşların % 31’i tarafından Ukrayna için olumlu kabul edilirken, aynı oranda insan onun faaliyetini olumsuz düşünüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com