Poroşenko’nun bir oligark olarak tanımlanması kişisel düşmanlıktandır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Poroşenko’nun sözcüsü: “Cumhurbaşkanlığı’nın Poroşenko’nun bir oligark olarak imajını yaratmaya yönelik tüm girişimleri temelsizdir ve yalnızca Zelenskiy’nin muhalefetten kurtulup ülkede otoriter bir rejim inşa etme arzusundan kaynaklanmaktadır.”

Avrupa Dayanışma Partisi basın servisi Radyo Svoboda’ya cevaben 5. Cumhurbaşkanı ve Avrupa Dayanışmasının lideri olan Petro Poroşenko‘nun isminin Ukraynalı oligarklar listesinde yer alması, görevdeki Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin kendisine yönelik kişisel düşmanlığının bir sonucudur diyerek “Belli ki, Zelenskiy’nin bakış açısından, oligarklar onu kişisel olarak sevmeyenler ve tabii ki Poroşenko bu listenin başında yer alıyor. Zelenskiy, en güçlü Avrupa yanlısı muhalefet partisinin lideri olan Poroşenko’dan kurtulmak ve siyasi faaliyetlerini yasaklamak için herhangi bir ipucu arıyor. Tüm girişimleri asılsız ve oligark olarak Poroşenko imajını yaratarak muhalefetten kurtulmak, ülkede otoriter bir rejim inşa etmek isteyen Zelenskiy’nin arzusundan kanyaklanmaktadır.” şeklinde açıkladı.

Poroşenko’nun sözcülerine göre Poroşenko, iş varlıklarındaki başarılı yönetimi sürerken ve yüksek kaliteli ürünlerle pazar liderliğine sahip iken işini dünyaca ünlü bir şirkete devredebilen ilk ve şu ana kadar tek Ukraynalı politikacı.

Avrupa Dayanışması Partisi liderinin sözcüsü “Siyasi faaliyetine başlamadan önce Poroşenko iş dünyasında belirli seviyelere ulaştı, ancak hiçbir varlığının özelleştirme yoluyla elde edilmedi. Poroşenko’nun yarattığı şirketler hiçbir zaman piyasaların hiçbirinde tekel statüsüne sahip olmadı. Devlet bütçesinden veya doğal kaynaklara erişimden yararlanmadılar, uygulamadılar ve gölge siyasi nüfuz uygulamadılar.” dedi.

Zelenskiy’nin oligarkları etkiden yoksun bırakmaya yönelik yasama girişimi Poroşenko tarafından “Ukrayna’daki Avrupa demokrasisinin temellerine doğrudan bir tehdit” olarak görülüyor.

Buna ek olarak, Poroşenko’nun sözcüsü, cumhurbaşkanlığı döneminde bir dizi Ukraynalı oligarkın etkisini kısmen kaybettiğini belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com