Ukrayna’da kurumlardan aldığınız evrakların apostili ve legalleştirilmesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da özellikle konsolosluk ve kamu kuruluşlarından aldığınız evrakları apostil yaptırmak ya da vereceğiniz kurum öncelikle evrağın doğrulanmasını talep ettiği için bir başka Ukrayna resmi kurumundan onaylatmak zorundasınız.

Özellikle süresiz oturum işlemlerinde konsolosluktan alınan bazı evraklar için bu şart koşulmaktadır. Peki bu işlemleri nasıl yapabilirsiniz?

Örneğimizi Kiev’den ve konsolosluktan alınan evraklar için vereceğiz. Diğer şehirlerde apostil ve legalleştirme işlemlerinde ufak farklılıklar olabilir.

Süresiz oturum başvurularında konsolosluktan ikâmetgah ilmuhaberi almak durumundasınız. Bunun haricinde öğrencilerin okul belgeleri de bu legalleştirme ve apostil işlemlerine girebilmektedir.

Konsolosluktan ikâmetgah ilmuhaberi nasıl alınır?

Bunun için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmanız ve Türkiye’de tanımlanmış bir ikinci adresiniz olmak zorundadır. Eğer yoksa pandemi döneminde sağlanan bir avantajla bu adresinizi e-devlet üzerinden (ikinci adres olarak) kendiniz tanımlayabiliyorsunuz. Eğer ikinci adresiniz tanımlı değilse öncelikle bunu yapınız. Sonrasında ikametgâh ilmuhaberi için e-devlet üzerinden bir barkodlu çıktı alarak konsolosluğa müracaat ediyorsunuz. TC kimlik numaramı vermem yeterli olur demeyin, illâ da çıktı ya da email ile bu evrağın gönderimini istiyorlar. Konsolosluk size 18 Euro karşılığında bir A4 çıktısı veriyor.

Konsolosluktan Adli Sicil Kaydı nasıl alınır?

Bu evrak ücretsiz olup konsolosluğun verdiği formu doldurmanız yeterlidir. Pasaportunuz olması yeterlidir. Süresiz oturum başvurularında artık istenmemektedir.

Apostil ve legalleştirmeyi Kiev’de nerede ve nasıl yapıyoruz?

Konsolosluktan aldığınız evrakları Kiev’de bulunan Dışişleri Bakanlığı’nın hemen karşısında bulunan Konsolosluk Hizmetleri Bölümü’ne (Департамент консульської служби) götürerek apostil veya legalleştirme işlemini yaptırabilirsiniz. Binanın kapı girişi arka bölümden olup, avlu içine geçmelisiniz. Harita konumu şuradadır.

Ama öncelikle https://registration.mfa.gov.ua/ adresinden randevu almanız gerekmektedir. Girişte randevunuz kontrol edilmektedir, telefondan da gösterebilirsiniz. 09:00-12:00 saatlerinde evrak kabulü yapılmaktadır.

Evraklarınız için öncelikle size Ukraynaca/İngilizce olarak verilen formu doldurmalısınız. Apostil ve legalleştirme evrağı farklıdır, bunu doğru yapmalısınız.

Form üzerinde acil ve acil olmayan şeklinde bir seçenek olup, eğer aynı gün almak isterseniz ek ödeme yapmalısınız. Diğer türlü bir hafta on gün sonra vermektedirler. (Yazının yazıldığı dönemde acil almak isteyenler için evrak başı 300 UAH, normal ücret 5 işgünü olarak belirtilmekte ve 150 UAH idi) Ödeme banka kartı ile ya da bina içerisinde bulunan kiosk üzerinden yapılabilir. Banka kartı ile işiniz çok daha hızlı hallolacaktır.

Onaylı evrağın alımı ise 16:00-16:30 saatlerinde yapılmaktadır.

Bu evraklar üzerinden sonrasında çeviri ve noter onaylarını yaptırarak ilgili kurumlara verebilirsiniz.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com