Ukrayna ve Türkiye Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde yine geriledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, 2021 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde 1 puan düşerek 32 puanla 180 ülke arasında 122. sırada yer alırken, geçen yıla göre 5 sıra daha geriledi. Türkiye ise aynı endekste 2 puan düşerek 38 puan ile 10 sıra geriledi ve 96. sırada yer aldı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından da yayınlanan raporda “Ukrayna, 2021 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde olası 100 üzerinden 32 puan aldı. Puanımız bir puan düştü ve şimdi Ukrayna TÜFE’de 180 ülke arasında 122. sırada yer alıyor.” denildi.

Ukrayna Uluslararası Şeffaflık Örgütü CEO’su Andrey Borovik doğrudan bir konuşmada “Hata payı dahilindeki bu düşüş, bir durgunluk dönemine işaret ediyor. Yetkililer birçok önemli yolsuzlukla mücadele sözünün uygulanmasını erteliyorlar.

Bir yandan Anayasa Mahkemesi’nin 2020 yılında aldığı kararın ardından yolsuzlukla mücadele reformunun önemli bir bölümü yeniden başlatılmış ve Ukrayna Hakimleri Yüksek Yeterlilik Komisyonu (VKKS) ve Ukrayna Askeri Emniyet Teşkilatı’nın (VSP) yeniden başlatılması için temel yasalar kabul edilmiştir. Öte yandan, Tatarov davasına müdahale, Özel Yolsuzlukla Mücadele Kovuşturması (SAPO) liderliğinin seçimindeki gecikmeler, Anayasa ve Bağımsızlık yıldönümünde bazı kamu alımlarının geri çekilmesi gibi kazanımları dengeleyen olumsuz uygulamalar hala var.

Cumhurbaşkanlığı için Poroşenko, Zelenskiy ile farkı iyi kapatıyor (anket)

Yolsuzlukla mücadele gündeminden sapmaların Ukrayna’nın hem iç hem de dış düşmanlarının işine geldiğini unutmamalıyız.” dedi.

Ukrayna, komşuları arasında yine sadece Rusya’dan daha yüksek konumda ve Rusya da endekste 1 puan kaybetti ve şimdi 29 puanla 136. sırada yer alıyor.

Macaristan’ın puanları da 1 puan düştü ve 43 puana geriledi ve 73. sırada iken; Beyaz Rusya ise 6 puan kaybederek 41 puanla 82. sırada yer aldı.

Polonya performansını değiştirmedi ve Ukrayna’nın komşular arasında 56 puanla liderliğini sürdürdü ve 42. sırada.

Slovakya, Romanya ve Moldova yıl içinde puanlarını yükseltmeyi başardı.

Danimarka (88 puan) ve Yeni Zelanda (88 puan) sıralamada lider olmaya devam ederken, Finlandiya (88 puan) bu yıl onlara katıldı. Bu üç ülke ilk sırayı paylaşıyor.

Listenin sonunda Somali (13 puan), Suriye (13 puan) ve Güney Sudan (11 puan) yer alıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Ukrayna’da yolsuzlukla mücadeleye yardımcı olacak 5 adım belirledi:

  • Rekabet ortamını tamamlamalı ve yolsuzlukla mücadele ekosistem organlarının profesyonel, bağımsız ve saygın liderlerini seçmelidir: Yolsuzlukla Mücadele Uzman Savcılığı, Varlıkların İzlenmesi ve Yönetimi Ajansı ve Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu,
  • Bir devlet yolsuzlukla mücadele stratejisi ve bunun uygulanması için bir program benimsemelidir,
  • Venedik Komisyonu tarafından sağlanan sonuçları dikkate alarak anayasa yargısı reformunu gerçekleştirmelidir,
  • Devlet mallarının şeffaf muhasebesini sağlamak ve özelleştirme yolunda ilerlemelidir,
  • İhaleyi kamu ihale kanunu kapsamından çıkaran kanun tasarılarının kabul edilmesinin risklerini en aza indirgemelidir.

Avrupa Komisyonu, sınırlarındaki gerilimler sebebiyle Ukrayna’ya 1.2 milyar Euro yardım sağlayacak

Yolsuzluk Algıları Endeksi, uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından 1995’ten beri hesaplanan bir göstergedir. Kuruluşun kendisi kendi anketlerini yürütmez. Endeks, saygın uluslararası kurum ve araştırma merkezlerinin 13 çalışmasına dayanarak hesaplanmaktadır. Ukrayna’nın değerlendirmesini belirlemek için 9 kaynak kullanıldı.

Endeksin temel göstergesi sıralamadaki yeri değil puan sayısıdır. Asgari puan (0 puan) yolsuzluğun aslında devletin yerini aldığı anlamına gelirken, maksimum puan (100 puan) yolsuzluğun toplum hayatında neredeyse hiç olmadığını gösterir. Endeks sadece kamu sektöründeki yolsuzluğu değerlendiriyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com