Gagauz Günleri Kalabalık Bir Katılımla Kiev’de Kutlandı(Foto)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Gagauzlar Birliği, Kiev Yunus Emre Enstitüsü ve EkoAvrasya Derneği ile ortaklaşa düzenlenen “Gagauz Kültürü Günleri” ilk gün progtamı Kiev’de Yunus Emre Enstitüsü’nün konferans salonunda  gerçekleştirildi.

Katılımcılar arasında T.C.Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Ukrayna TİKA Koordinatörü Esin Acar Ergin, Ukrayna EkoAvrasya Derneği Başkanı Evren Damyan, Ukrayna EkoAvrasya Genel Sekreteri Kadir Çurku, Kiev Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ender Korkmaz, Gagauzlar Birliği Başkanı, yazar, bilim adamı, Dr.Stepan Bulgaru, Ukrayna Yüksek Okulu Bilimler Akademisi akademisyeni Boris Harlampiyeviç Dragonuv, Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sayın İrına Leonidivna Pokrovska, Ukrayna Gagauz Dernekleri Birliği Temsil Başkanı, Odesa Bölgesi Meclis Başkanı yardımcısı Yuriy Dmitriyeviç Dimçioglu, “Ana Tarafım’”Odesa televizyon programı sunucusu Nadejda Malenkova, öğrenciler, basın mensupları, çok sayıda Türk ve Gagauz vatandaşı katıldı.

İstiklal Marşı, ardından Ukrayna Marşı daha sonra da Gagauz dilinde Ukrayna Marşlarının okunmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’nin açılış konuşmasını yapmasıyla program başladı. Ardından Ukrayna Gagauz Birliği adına Doç. Dr. Tudora Arnaut, Ukrayna Gagauz Dernekleri Birliği Temsil Başkanı, Odesa Bölgesi Meclis Başkanı yardımcısı Yuriy Dmitriyeviç Dimçioglu konuşmalarını gerçekleştirdi.

Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölümünün Gagauz Dili 3. Sınıfı öğrencisi Anna Kazanı Dionis Tanasoglu’nun “Ana Dilim” şiirini ariya Palamarenko Todur Zanet’in “Atılma dilinden, halkım” şiirini  okudu. 3. sınıf öğrencisi Olga Fedorets ise “Keçiciim” isimli Gagauz halk türküsünü söyledi. Anna Mitioglu ise Gagauz halkının duygularını ifade eden bir türkü söyledi.

Sonrasında plaket takdim törenine geçildi.

  • Ukrayna Yüksek Okulu Bilimler Akademisi akademisyeni Boris Harlampiyeviç Dragonuv,
  • Türkiye Cumhuriyeti Ukrayna Büyükelçisini Sayın Yağmur Ahmet Güldere,
  • Kiev Yunus Emre Enstitüsü müdürü Dr. Ender Korkmaz,
  • Ukrayna TİKA Koordinatörü Esin Acar Ergin,
  • Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sayın İrına Leonidivna Pokrovska,
  • Ukrayna Gagauz Dernekleri Birliği Temsil Başkanı, Odesa Bölgesi Meclis Başkanı yardımcısı Yuriy Dmitriyeviç Dimçioglu,
  • Ukrayna EkoAvrasya Derneği Başkanı Evren Damyan,
  • Gagauzlar Birliği Başkanı, yazar, bilim adamı, Dr.Stepan Bulgaru.
  • “Ana Tarafım’”Odesa televizyon programı sunucusu Nadejda Malenkova’ya plaketleri verildi.

Stepan Bulgaru ve Boris Draganov ile Tudoro Arnaut’un Stepan Bulgaru’nun kitabı üzerine yaptıkları sohbetleri gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında Kiev Yunus Emre Enstitüsü girişinde bulunan salonda sergi açılışı yapıldı ve misafirler sergiyi gezdi. Gagauz ve Türk yemeklerinden lezzetlerin müsafirlere ikramıyla program sona erdi.

Programın ikinci gününde (6 Nisan 2019) İlk Gaguz filmi olan “Dünürcülük” Kiev Yunus Emre Enstitüsü salonunda özel olarak gösterilecektir.

Gagauz Günleri İlk Gün Programı’ndan Fotoğraflar

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com