Ukrayna e-ticaret pazarı 2020’de 4 milyar dolara ulaştı (araştırma)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Soul Partners, Baker Tilly Ukraine ve Aequo’nun USAID desteğiyle yaptığı bir araştırma sonucuna göre, 2020’de Ukrayna’daki e-ticaret pazarının hacmi %41 büyüyerek toplam perakende ticaretinin % 8.8’ine ulaştı.

Araştırmaya göre, Ukrayna e-ticaret pazarı son beş yılda üç katına çıktı ve önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkma potansiyeline sahip. 2020 yılında pazar büyüklüğü 4 milyar dolar seviyesine ulaştı.

E-ticaretin Ukrayna’nın GSYİH’sindeki payı ise % 2.6’dır. Aynı zamanda, Ukrayna, diğer ülkelere kıyasla yılda e-ticaret için düşük bir harcama düzeyine sahiptir: Halkın düşük satın alma gücü ile açıklanan sonuca göre ortalama rakam 104 dolardır.

Ukrayna’da e-ticarette en gelişmiş sektörler elektronik ve giyimdir, ancak her yıl diğer kategorilerdeki artış sebebiyle elektroniğin payı azalmaktadır.

2020 sonunda giyimde e-ticaret hacmi 291 milyon dolar olurken, online satışların perakende ticaret yapısındaki payı % 6.8 oldu. Tahmine göre bu rakam 2023 yılına kadar %10’a ulaşacak.

Araştırmaya göre, gıda ve hazır gıda dağıtım hizmetlerini de içeren Ukrayna e-ticaret pazarı da önemli bir büyüme potansiyeline sahip nispeten yeni bir kategori haline geldi. Böylece, geçen yıl ürünlerde e-ticaret hacmi 150 milyon UAH olarak gerçekleşti.

Geçen yıl Ukrayna’da mobilya e-ticaret hacmi 69 milyon doları buldu ve perakende ticaret yapısının %9.2’sini oluşturdu. Bu ticaret kategorisinin önümüzdeki üç yıl içinde 1.7 kat büyümesi bekleniyor. İnternetteki satın alımların çoğu Ukraynalılar tarafından pazarlarda (% 63), geri kalanı özel online mağazalarda yapılmaktadır.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com