Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye protesto notası

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus heyeti arasında gerçekleştirilen toplantıda Rusya Kırım Federasyonu’ndan milletvekilleri de bulunduğu için bir nota gönderdi.

İnterfax ajansının haberine göre Ukrayna, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinden yasadışı olarak seçilen siyasetçilerle görüşmesinden endişeleniyor. Ukrayna, bu toplantıyla alakalı olarak Türkiye’ye protesto notası gönderdi ve Ukrayna’daki Türkiye Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi.

Daha önce, bir dizi medya kuruluşu tarafından, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ciddiyetle kabul ettiği Rus heyetinde Kırım’dan Duma milletvekili olan Natalya Poklonskaya ve Ruslan Balbek’i içerdiği bilgisi yayınlanmıştı.

Bakınız: Dışişleri Bakanlığı Açıkladı: Ukrayna’da 20 Bin Türk Yaşıyor

Ayrıca konu ile alakalı Dünya Kırım Tatar Kongresi tarafından yapılan açıklama:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan ve Pakistan heyetlerinin katıldığı III. Parlamento Başkanları Konferansına işgal altındaki Kırım’da düzenlenen hukukdışı ve yasadışı sözde seçimlerde Rusya Parlamentosunda sandalye gasp eden iki kişinin iştirak etmesi derin bir teessüf ve teessürle haber alınmıştır.

Kırım’ın 2014 yılında Rusya Federasyonu tarafından işgali yasadışıdır ve suçtur. İşgalden bu yana Rusya’nın bu suçunu meşrulaştırma çabalarına karşın Türkiye Cumhuriyeti dahil hiçbir demokratik hukuk devleti, Kırım’da yapılan seçimleri ve bu seçimlerde seçildiğini iddia eden ünvan gaspçılarını tanımamıştır. Kırım’daki seçimler ve seçilenler gayrimeşrudur ve işgal altındaki vatanımızda işlenen insanlık suçlarının failleri olarak hukuk ve adalet önünde yargılanacaktır.

Bu gayrimeşru şahıslar ve onların tüm iştirakçileri ve işbirlikçileri adalet önünde yargılamaya çıkmasa dahi bütün dünyada yaşayan Kırım Tatar halkının milli vicdanı tarafından haklarında gerekli karar verilmiştir ve onlar tarihin en karanlık sayfalarına gömülecektir.

Bu vesile ile bu gayrimeşru şahısları İstanbul’daki konferansa kabul eden ve “Kırım’ın işgalinin asla tanınmayacağını” her defasında tekrar ederek Kırım Tatar halkının direnişine destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim eden Konferans tertipleyicilerine teessüf ve teessürlerimizi bildiririz.

İşgalci Rusya, vatanımız Kırım’dan def edilene; Kırım’da adalet, barış ve huzur sağlanana dek Kırım Tatar halkının mücadelesi dün olduğu gibi, bugün ve yarın da haktan ve doğru yoldan ayrılmadan, zalime el uzatmadan devam edecektir.

Dünya Qırım Tatar Kongresi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com