Ukrayna’da sigara fiyatları % 40 oranında artabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki en büyük sigara üreticileri olan Philip Morris, BAT, JTI ve Imperial Tobacco’nun kurduğu Ukrtabak Birliği yaptığı açıklamada, hükümeti Ukrayna’da ürettikleri ürünlerdeki ticaret marjlarındaki artışı iptal etmeye çağırdı.

Nv.ua’nın haberine göre,  toptan ve perakende ticaret için sigara üzerindeki ticaret marjını maksimum perakende fiyatının sırasıyla % 7 ve % 13’ü olarak belirleyen 1049 sayılı yasadan bahsedilmektedir. Bu tür yenilikler, sigara fiyatlarında % 40’lık bir artışa, gölge pazarında % 20’lik bir artışa ve 7 milyar grivnanın üzerinde bir kayba neden olacaktır denildi.

Ukrtabak Birliği, ticari marjın yürürlüğe girmesinin, bir paket sigara fiyatını Kasım 2019’dan itibaren ortalama 7 UAH artıracağını belirtti. ÖTV vergi oranındaki 1 Ocak 2020’deki artış da gözönüne alındığında, bir paket sigara fiyatı, mevcut fiyat seviyesine kıyasla 14 UAH veya % 40 artacaktır.

Bakınız: Ukrayna’nın yasadışı sigara pazarından kaybı 5.4 milyar UAH

Birliğe göre tütün ürünlerindeki yasadışı ticaret hacmi % 8.4’den % 20’ye yükselecektir. Sigara üretim hacmi % 25 oranında azalacak; tüketim vergisinden ve diğer vergilerden devlet bütçesine elde edilen gelir 7.7 milyar grivnası azalacak.

Ayrıca, Ukrayna’daki tütün fabrikalarının kapatılma riski var ve bunun sonucunda 50 binden fazla kişinin işinden olması sözkonusu denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com