Ukrayna 2021’de dünya pasaportları sıralamasında 35. sıraya yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna 2021'de dünya pasaportları sıralamasında 35. sıraya yükseldi

Ukrayna pasaportu sahipleri dünyanın 141 ülkesine vizesiz veya varışta vize alarak seyahat edebilirken, Türk vatandaşları dünyanın 110 ülkesine seyahat edebilmektedir.

2021’de Ukrayna, Fransız denizaşırı toprakları ve Umman ile vizesiz erişim anlaşması imzalayarak dünya pasaportları sıralamasında 2021 yılındaki 38. sıradan 2022 başında 35. sıraya yükseldi. Türkiye ise vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı aynı kalmasına rağmen sıralamada 57’den 50’ye yükseldi.

Ukraynalılar bu yıl internete daha çok ödeyecek: Fiyatlar 100 Mbit için aylık 300 UAH’a ulaşacak

Henley & Partners’ın 11 Ocak 2022’de yayınlanan Dünya Pasaport Endeksi’nin ilk çeyreğine ilişkin verilerine göre, Ukrayna pasaportu sahipleri şu anda dünyanın 141 ülkesine varışta vize alarak veya vizesiz seyahat edebiliyor.

Sıralamanın liderleri, Singapur ve Japonya pasaportları olup, vatandaşları 192 ülkeyi vizesiz seyahat edebilirken; ikinci sırayı paylaşan Almanya ve Güney Kore vatandaşları ise 190 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir.

Ukraynalıların gelirleri son yıllarda nasıl arttı: Devlet İstatistik Servisi’nden veriler

Dünya pasaportlarını vizesiz destinasyon sayısına göre sıralayan endekse göre, farklı ülke vatandaşları 2006 yılında önce vize almadan ortalama 57 ülkeyi ziyaret edebiliyordu. Bugün bu sayı 107’ye yükseldi, ancak bu genel artışın arkasında Küresel Kuzey ve Küresel Güney ülkeleri arasında artan eşitsizliği maskeliyor. Örneğin İsveç ve ABD vatandaşları 180’den fazla noktaya vizesiz seyahat edebilirken, Angola, Kamerun ve Laos pasaport sahipleri vizesiz sadece 50 noktaya seyahat edebilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com