Türk Banka Kartı İle Ukrayna’da Hangi Bankadan Para Çekmek Avantajlı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu ufak çaplı araştırmada Türkiye’den bir bankadan alınmış bankamatik kartı ile Ukrayna’da bulunan bir bankamatik cihazından yerel para birimi olan grivna çekimi yapıldığında, Türk Lirası hesabınızdan ne kadar düşeceğine bakıldı.

Önbilgiler 

  • Türkiye’de bulunan bankanın Ukrayna’da para çekimi yapılan bankalarla bir işbirliği bulunmamaktadır.
  • 4 ayrı bankaya ait bankamatiklerden  2,000’er UAH para çekildi.
  • Tüm çekim işlemi 20 dk içerisinde yapıldı.

Ukrayna’da en çok şubesi bulunan 4 ayrı bankanın bankamatik cihazından 2,000 UAH çekildi. Her banka farklı hesaplama yöntemleri kullandığı için TL hesabından düşen miktarda da farklılıklar görüyoruz. Bankaların aldığı komisyonlar aşağıda belirtilecektir. Burada hem bankamatiğini kullandığımız bankanın belirlediği Dolar/UAH kuru ve eklediği komisyon miktarları, hem de Türkiye’de bankanın belirlediği Dolar/TL kuru sonucu etkilemektedir.

Hesap Tablosu

Banka Adı Dolar Karşılığı TL Karşılığı TR Banka Kuru ile USD Karşılığı UA Piyasası Kuru İle
Privatbank 74 414,63 76,36 2.072
Bank Aval 77,74 435,59 80,22 2.176,72
Ukrsibbank 74,16 415,53 76,52 2.076,48
Oschadbank 72,25 399,33 73,54 2.023

Bu esnada para çekilen bankada dolar satış kuru: 5,43028 idi.

Aynı anda eğer Ukrayna’da döviz bozdurmuş olsaydınız piyasa satış kuru 1 USD: 28,00 UAH idi. Yani 2,000 UAH için 71,43 USD bozdurmamız gerekiyordu.

Bankalara Göre Çekim Detayı

Bilgiler çekim sonrası bankamatikten verilen ekstreden alınmıştır.

Privatbank: Banka 1 USD = 27,80 UAH olarak hesaplayıp 57,20 UAH komisyon almıştır. Hesaptan komisyonla birlikte toplam 74 USD çekmiştir.

Bank Aval: 1 USD = 26,3709 UAH olarak hesaplayıp 50 UAH komisyon almıştır. Hesaptan komisyonla birlikte toplam 77,74 USD çekmiştir.

Ukrsibbank:  1 USD = 26,969 UAH olarak hesaplayıp komisyon göstermemiştir. Hesaptan 74,16 USD çekmiştir. Ancak düşen TL miktarından hesapladığımızda 50+ UAH komisyon ekstede gösterilmemektedir. (Yaklaşık 2 Dolar. Çekim aşamasında ATM’de göstermiş olabilir, hatırlayamadım)

Oschadbank: Kur bilgisi vermeyip, komisyon almadığını belirtmiştir. Hesaptan banka sitesinde yazan kur üzerinden hesapladığımızda 72,25 USD çekmiştir.

Bankaların yabancı kartla çekim yapıldığında uyguladıkları komisyon oranları kontrol edilmemiştir. Sadece bu rakamlar doğrultusunda daha farklı miktarlar için kendi hesabınızı yapabilirsiniz. Görüldüğü gibi komisyon olup olmamasından ziyade bankaların uyguladıkları farklı kur sebebiyle de toplam miktar değişmektedir.

SONUÇ

Bu örneğe göre Ukrayna’da bir Türk bankasına ait banka kartı ile grivna çekimi yapıldığında en avantajlı banka OSCHADBANK olmuştur.

Buradan çıkaracağımız sonuçlar:

  • Toplamda çekilen 8,000 grivnayı direkt Oschadbank’dan yapsaydık 65 lira daha az ödeyecektik.
  • Eğer TR’den geliyorsak ve paramız TL ise, onu dolara çevirip burada bozdurup harcamakla Oschadbank’tan çekim yapmak arasında % 1 altında bir fark olacaktır. Kur değişimleri olunca bu fark artıp azalabilir. Yine de tamamen karta bağımlı olmayıp bir miktar dövizle gelinmelidir.
  • En ideali döviz bozdurmak, kart kullanılacaksa Oschadbank, bulunamadıysa Privatbank kullanmak.
  • Privatbank 57,2 UAH komisyon her çekimde ödeneceği için bir kerede en yüksek miktarı çekerek daha az komisyon ödenir.

Hatırlatma

Örneğimiz sadece 2,000 UAH para çekimi için olup sadece 4 bankamatik kullanılmıştır.

Başka bir bankaya ait bankamatik daha avantajlı bir çekim sunabilir, bilmiyoruz. TEB-Ukrsibbank arasında aynı gruba bağlılıktan ötürü avantaj olduğu söylenmektedir. TEB kartımız olmadığı için test edemedik.

Daha düşük ve daha yüksek miktarlarda çekim yapıldığında sabit komisyon oranları nedeniyle bankalar arası farklılık azalabilir – artabilir.

Her ne kadar kısa süre içerisinde çekimler yapılsa da çekim süresince kur değişiklikleri ihmal edilecek düzeyde de olsa bulunmaktadır.

Ayrıca unutmayınız ki Türkiye’de her banka bu işlemler için dolar kurunda da farklılık sergilemektedir. Aynı anda çekeceğiniz 2 farklı banka kartı ile farklı miktarları görebilirsiniz.

Ayrıca kullandığınız Türk Bankası’nın yurtdışında para çekim şartlarını bilmelisiniz. Bazı bankalar çekim miktarına göre ek masraflar koyabiliyorlar. Sürpriz yaşamamak için bunu öğrenmenizde fayda var. Yukarıda yazılan rakamların çok üstünde bir rakam hesabınızdan düşebilir.

Uyarı: Eğer Ukrayna’da bankamatikten Türk kartı ile çekim yapıyorsanız banka şubeleri önünde bulunan bankamatiklerden, şubenin çalıştığı saatlerde çekim yapmaya gayret ediniz.

Not: Çekim işlemleri 15 Ocak 2019 günü yapılmış olup değerler sadece o gün için geçerlidir. Sonraki günlerde bankaların para çekimlerinde kullandığı kur değerleri ve komisyon oranları ile  döviz kurlarında meydana gelen değişikliklerden ötürü farklılık gösterecektir.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com