Stoltenberg: NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yardım 100 milyar avroyu aştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg NATO müttefikleri Ukrayna'ya gerektiği sürece silah sağlayacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın geniş çaplı bir savaş sırasında Ukrayna’ya ne kadar yardım ettiği hakkında konuştu ve ittifakın ağır silah tedariki konusundaki yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Helsinki’de SAMAK Kuzey Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Kiev’e yardıma zamanında devam etmenin önemli olduğunu belirten Stoltenberg “NATO müttefikleri hep birlikte Ukrayna’ya 100 milyar avrodan fazla para sağlıyor. Eğitim ve ağır silah temini boyutunda üstlendiğimiz yükümlülüklerimizi şimdi acilen yerine getirmeliyiz. Rusya’nın Ukrayna’yı ele geçirmesi girişimi engel olacak kilit yeteneklerin Ukrayna’ya ulaşması gerekiyor.” dedi.

Ayrıca Stoltenberg, Rusya’nın agresif bir şekilde sürdürmeye devam ettiği savaştan müttefiklerin öğrenmesi gereken dersten bahsetti. Ukrayna’yı desteklemeye devam etmek ve Kiev’e yardımı artırmak önemlidir. Gerçek şu ki, Rusya Federasyonu savaşı sürdürüyor, daha fazla askeri personel çekmekle meşgul ve daha fazla silah temini için Kuzey Kore ve İran’a yöneliyor.

Müttefikler, Çin’in Moskova’ya yardım edebileceğinden endişe duyuyorlar, bu nedenle Kiev’in ihtiyaçlarını hızlı ve daha iyi karşılamaları gerekiyor.

NATO ve Ukrayna: mevcut durum

Geniş çaplı bir işgalin ilk günlerinden itibaren Kuzey Atlantik İttifakı, Rusya’ya karşı mücadelede Ukrayna’yı destekliyor.

NATO, geçen yılki üç zirvesinde de, Kiev’e yardım konusunu aktif olarak gündeme getirdi. Ve ittifak üyelerinin Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak bir sonraki kongresi için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de davet edildi .

Ukrayna, Avrupa Birliği ve NATO, Ukrayna ordusunun ihtiyaçları için silah ve mühimmat üretimini artırmak ve müttefiklerin stoklarını yenilemek için güçlerini birleştirecek.

Letonya Devlet Başkanı, Ukrayna’yı NATO’da gördüğünü, çünkü Kiev’in dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olacağını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com