Sadece Putin’i soykırım sebebiyle cezalandırmak, Ukraynalılara kötülük yapmaktır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: ukrinform.ua

Ukrayna’daki modern soykırımı araştıran Amerikalı araştırmacı Christopher Atwood, Ukrayna’daki soykırım suçunun cezasının yalnızca Rusya’nın liderlerine, özellikle de Vladimir Putin’e değil, tüm Rus devletine uygulanması gerektiğine inanıyor.

Ukrinform ile yaptığı röportajda Atwood “Öncelikle Putin ve suç ortaklarının uluslararası hukukun öngördüğü en ağır cezayı alacağına inanıyorum ve umuyorum. Bireysel sorumluluktan çok devletin sorumluluğuna odaklanmamız gerektiğini” belirterek “Putin’in geniş çaplı işgali Rus sömürgeci anlatılarına, onların emperyal hırslarına ve felsefi kavramlara dayandığı için devletin sorumluluğunu öngörmek önemlidir.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ona göre, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini yasal olarak kanıtlamak için en iyi fırsatı sağlıyor. “Fakat bu, bu geniş çaplı işgal sırasında tanık olduğumuz sayısız soykırım eyleminden çok daha derinlere gidiyor” diye açıklayarak. “Rusya’nın, Rus İmparatorluğu günlerinden bu yana Ukraynalıları yok etmeye çalıştığı unutulmamalıdır… Bu eylemler, en başından beri Ukrayna kültürünü ve Ukrayna kimliğini yok etmeyi amaçlıyordu.” diye ekledi.

Rusya’nın kendi içinde tam bir kültürel hesaplaşma yapılması gerektiğine de değinen Atwood “Korkarım ki, bireysel suçluların Rus devletinin veya Rus siyasi projesinin yükünü kaldırmasına izin verirsek, o zaman sadece Ukraynalılara değil, aynı zamanda Rusya’nın varlıklarını tehdit etmeye devam edeceği tüm halklara da zarar vermiş oluruz… Bunu önlemek için sorumluluğu doğrudan devlete, devlet organlarına ve kavram olarak Rusya’ya yüklemek gerekiyor.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com