Rusya, Ukrayna’yı aynı anda üç cepheden kuşatmaya hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya, Ukrayna'yı aynı anda üç cepheden kuşatmaya hazırlanıyor

Ukrayna, Rusya’nın önümüzdeki haftalarda başlayabilecek yeni bir büyük saldırısına hazırlanıyor.

The Daily Beast yayınında Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu başkanı Rüstem Umerov Rusya’nın, Ukrayna’yı üç cephede aynı anda kuşatmaya hazırlandığını belirtti.

Geçen baharda Rusya ile müzakere heyetinin de bir üyesi olan Rüstem Umerov, Kremlin’in Şubat ayı başlarında başlayabilecek yeni bir taarruza hazırlandığını söyledi. Ona göre saldırgan kuzeyden, Belarus sınırını geçerek, Ukrayna’nın doğusundaki Rus topraklarından ve güneyden, Rus işgali altındaki Kırım’dan ve Zaporoje bölgesinin bir kısmından saldırmayı planlıyor.

The Daily Beast’in aktardığına göre Umerov, “Rus birlikleri bizi 240 derece çevreliyor, Karadeniz’den, Beyaz Rusya, Lugansk ve Donetsk bölgelerinden saldırı planlıyorlar” dedi.

NATO, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yeni bir saldırı başlatabileceğini varsayıyor

Ancak Umerov, gazetecilerle yaptığı görüşme sırasında herhangi bir tahminde bulunmadığını söyledi: “The Daily Beast’in Amerikan baskısı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının olası bir tırmanışına yönelik bir planı belirttiği iddia edilen bir metin yayınladı. Daily Beast ile yaptığım görüşme sırasında herhangi bir öngörü veya tahminde bulunulmadı. Hızlı yanıt verdikleri ve doğru ifadeyi belirttiği için yayın ekibine minnettarım. Rusya ile savaş yaklaşık 9 yıldır devam ediyor. Her türlü senaryoya hazırız, direneceğiz ve kazanacağız.” dedi.

Buna karşılık, bir askeri uzman ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı operasyon departmanının eski bir çalışanı Oleg Jdanov, yayına Rusya’nın Zaporoje bölgesinde güçlerini yenilediğini söyledi.

Jdanov, “Harkov (doğuda) ve Zaporoje (güneyde) yönlerinden bir kıskaç saldırısı planlıyor gibi görünüyorlar, Ukrayna’nın tüm ana savunma güçlerini ele geçirmeye çalışacaklar. Ayrıca Rus ordusunun sürekli olarak 10-12.000 askerini Beyaz Rusya’da [kuzeye] hareket ettirdiğini izliyoruz. Ayrıca Lugansk ve Donetsk bölgelerinde takviye yapıyorlar.” dedi.

Jdanov, The Daily Beast’e verdiği demeçte “Başkan Biden’ın Beyaz Saray’da bu savaşın ayrıntılı bir senaryosu var. Silahları ne kadar çabuk alırsak savaşı o kadar çabuk bitiririz, ancak görünüşe göre ABD Rusya’nın tüm savaş çabalarıyla kendisini tüketmesini istiyor. Rusya’da artık bir ölüm kültü var: Propagandacılardan Ortodoks Patriğine kadar her düzeyde Ruslar, önceki savaşlarda büyükbabaları nasıl öldüyse, bu savaşta da gidip ölmeye çağrılıyor.” dedi.

Levada merkezinin en son yaptığı anketlere göre, ülkenin “Ukrayna’daki askeri harekâtlarına kesinlikle devam etmesi gerektiğine” inanan Rusların sayısı yüzde 23’e düştü. Ve böylece Putin söylemini güncelliyor. Artık Ukrayna ve Rus halklarının “birliğinden” bahsetmiyor. Kremlin, Rusları eski Kiev Rus mirası için ölmeye çağırmaktan vazgeçti. Bunun yerine, bu savaşı NATO’ya karşı güçlü bir savaş olarak gösteriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com