Rusya Federasyonu gerçekten büyük bir taarruzu gerçekleştiriyor mu? Budanov’un değerlendirmesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya Federasyonu gerçekten büyük bir taarruzu gerçekleştiriyor mu? Budanov'un değerlendirmesi

Ruslar hala Mart ayı sonuna kadar Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerini tamamen ele geçirmeyi hedefliyorlar ve bu, ilan ettikleri sözde “büyük saldırının” hedefi. Peki bunu başarabilirler mi? Cephede neler oluyor?

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü başkanı Kirilo Budanov, düşmanın artık ordusuna teçhizat sağlama kabiliyetine sahip olmadığını söyleyerek “Hedef olarak belirledikleri Rusya’nın büyük taarruzu şimdiden başladı. Ama o kadar gizli ve kaliteli olmalı ki kimse görmüyor. Stratejik bir görevleri vardı: 31 Mart’a kadar Donetsk ve Lugansk bölgelerinin idari sınırlara ulaşmak.” dedi.

İşgalcilerin insan gücünün artırılmasına dönük seferberlik çalışmalarına gelince, ilk açık seferberlik dalgası sırasında 316,000’den biraz fazlasını askere aldıklarını belirten Budanov, % 90’dan fazlasının hemen cepheye gönderildiğini, kimsenin onları eğitmediğini söyledi.

Budanov, “Küçük bir yüzde yeni birimlerin oluşumuna gitti; ancak çoğunluk, hepsi cephede kayıp veren birimlerin yenilenmesine gitti.” diyerek ayrıca, Rusya Federasyonu’ndaki örtülü seferberliğin devam ettiğini ve nüfusu 100 milyondan fazla olan bir ülkede, daha önce bildirilen 500 bin kişinin askere alınmasında sorun olmadığını vurguladı.

Aynı zamanda, Rusya’nın birliklere zırhlı araç ve tank sağlayamadığını ve “yılda 800 tank” üretimine ilişkin açıklamaların boş sözler olduğunu söyleyerek “Her sayı için yeterli makineli tüfek olacak, şu anda bile yeterli zırhlı araç yok ama bu onları hiç engellemiyor. Şimdi sıfırdan oluşturulan birçok birim var. “Urallar” da ekipmansız gönderiyorlar. “Kamazalar” askerlerinde zaten var BMP yok, zırhlı personel taşıyıcı yok. Tüm ekipmanlar uzun süreli depolamadan çıkartılıyor, halihazırda % 60’tan fazlasını çıkardılar, yaklaşık ellerinde % 35 kaldı, bu da hızla tükenebilir. Üretim bir defaya mahsus ve ihtiyaçları karşılamıyor. Yılda 800 tank, savaş zamanı ve en iyi yılları dışında hiçbir şey yapamıyorlar” dedi.

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’daki büyük saldırısı hakkında bilinenler

Şubat ayının başında analistler, Rusya’nın Donbass’ta yeni bir saldırı başlattığını bildirdi. Saldırgan ülke, Mart 2023’e kadar Lugansk ve Donetsk bölgelerini ele geçirmek için tüm kaynaklarını seferber etti ve bu, işgalcilerin kayıplarındaki rekor artışla da doğrulanıyor .

Medyanın bildirdiğine göre, Ukrayna’nın Batılı ortakları, Rusya Federasyonu’nun bu yeni saldırı sırasında önemli bir başarı elde etmek için yeterli sayıda insan gücü ve kaynak biriktirme yeteneğini sorguladı. İngiliz istihbaratı ayrıca, Şubat ortasına kadar Rus ordusunun Ukrayna’da herhangi bir yönde bir atılım için yeterli kuvvet toplamadığını kaydetti.

21 Şubat’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensiy, Rus işgalcilerin büyük baskısına rağmen cephe hattının herhangi bir değişikliğe uğramadığını açıkladı.

Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov da Rus ordusunun doğu Ukrayna’daki sözde “büyük taarruzunun” başlangıcından bu yana herhangi bir ilerleme kaydetmediğini doğruladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com