BM Genel Kurulu, Kiev ve ortakları tarafından önerilen Ukrayna’daki savaşa ilişkin bir kararı kabul etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM Genel Kurulu, aralarında Ukrayna’nın da bulunduğu 57 ülkenin birlikte sunduğu “Ukrayna’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasının temelini oluşturan Birleşmiş Milletler Şartı’nın İlkeleri” kararını oylayarak kabul etti.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 141 ülke lehte oy kullanırken, 7 üye aleyhte oy kullandı, 32 ülke ise çekimser kaldı.

Kuzey Kore, Eritre, Beyaz Rusya, Mali, Nikaragua, Rusya ve Suriye aleyhte oy kullanırken; Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Güney Afrika, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Azerbaycan oylamaya katılmadı.

Karara göre Genel Kurul, “Rusya Federasyonu’nun tüm silahlı kuvvetlerini Ukrayna topraklarından uluslararası kabul görmüş sınırlarına derhal, tamamen ve koşulsuz olarak çekmesini ve düşmanlıkların durdurulmasını talep ediyor.” dedi.

Kararda ayrıca “Ukrayna’nın kritik altyapısına yönelik saldırılar ile konutlar, okullar ve hastaneler dahil sivil tesislere yönelik kasıtlı saldırılara derhal son verilmesi” talep edildi.

Kliçko: Kiev’e tekrar saldırı olması durumunda Ruslara birçok “hediye” hazırladık

Metinde, “Ulusal veya uluslararası düzeyde uygun, adil ve bağımsız bir soruşturma ve kovuşturma yürüterek ve adaletin yeniden tesis edilmesini sağlayarak, Ukrayna topraklarında işlenen suçların uluslararası hukuk uyarınca tüm kurbanlar ve gelecekteki suçları önlemeadına kovuşturulmasını sağlama ihtiyacını özellikle not etmektedir.” denildi..
Metne göre, Genel Kurul ayrıca “karasuları da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını teyit eder.”

Genel Kurul tarafından kabul edilen metinde ek olarak, “Ukrayna’da Birleşmiş Milletler Şartı ilkelerine uygun olarak mümkün olan en kısa sürede kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması gereğini vurgular; Genel Sekreter ve üye ülkelerin çabalarını not eder ve güçlü bir şekilde destekler. Devletlerin, egemen eşitlik ve devletlerin toprak bütünlüğü ilkeleri dahil olmak üzere, Şart’a uygun olarak Ukrayna’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın kurulmasını teşvik etmeleri; üye devletleri ve uluslararası kuruluşları, Ukrayna’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı sağlamaya davet eder. Bilhassa Ukrayna, Şart ilkelerine uygun olarak; üye devletleri ve uluslararası kuruluşları, Ukrayna’da Şart’a uygun olarak kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik diplomatik çabalara verdikleri desteği iki katına çıkarmaya çağırmaktadır.” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com