Reuters: Putin, 9 Mayıs geçit töreninde Batı’ya ‘kıyamet’ uyarısı gönderecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Zafer Geçit Töreninde Batı’ya “kıyamet” hakkında bir uyarı gönderecek. Geçit töreninde nükleer bir savaş durumunda Rusya’nın üst düzey liderlerini taşıyacak Il-80 “kıyamet günü” komuta uçağı da yer alacak.

Reuters’de çıkan habere göre Putin’in “Askerler, tanklar, füzeler ve kıtalararası balistik füzelerin geçit töreni öncesi Kızıl Meydan’da konuşacağı kaydedildi.

Geçit töreninde süpersonik savaş uçakları, Tu-160 stratejik bombardıman uçakları ve 2010’dan bu yana ilk kez, Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, bir nükleer savaş durumunda Rusya’nın en üst düzey liderliğini taşıyabilecek kıyamet günü adıyla anılan bir Il-80 komuta uçağı da yer alacak.

Ukrayna’daki McDonald’s dükkânları savaşın sonuna kadar açılmayacak

Bu senaryoda, Il-80, Rusya Devlet Başkanı için mobil bir komuta merkezi haline gelmektedir. İddiaya göre teknolojiyle donatılan uçağın ayrıntılar Rusya Federasyonu’nun bir devlet sırrı olarak saklanmaktadır.

9 Mayıs arifesinde Moskova ve Batı başkentlerinde Putin’in Ukrayna hakkında bir tür özel açıklama, belki de düpedüz bir savaş ilanı, hatta ulusal seferberlik hazırladığına dair söylentiler vardı.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, iddiaları “saçma” olarak nitelendirerek reddetti.

Kremlin, Putin’in Vladimir Lenin‘in Mozolesi’nin önündeki Kızıl Meydan’daki podyumdan ilan edeceği konuşmasında neler söyleyebileceği konusunda bir yorum talebine yanıt vermedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com