Radomisl Kalesi: Ukrayna ev ikonları müzesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’e yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunan kale, Jitomir oblastına bağlı Radomisl kabasında yer almaktadır. Kiev’den günübirlik rahatlıkla gidilebilen bir noktada olan kaleye Jitomir yolunun yaklaşık 80. km’sinden sağa ayrılan yolu takiben gidilmektedir.

Kiev-Jitomir yolu çok güzel, ayrıldıktan sonraki yol da fena değil, çukurlar bulunmamaktadır. Kale Radomisl kasaba merkezinin dış kısmındadır. Hemen yanında bir baraj gölü de bulunmaktadır.

Günümüzde Ukrayna Ev İkonları Müzesi olarak kullanılan kale, kale (Ukraynaca: Замок)  olarak anılmakla birlikte aslında bir kale olmayıp orta ve batı Ukrayna’daki ilk kâğıt fabrikası olarak kurulmuştur.

17. yüzyılın ilk yarısında kurulan kâğıt fabrikası (1612 – 1616)  bölgede bulunan ve kâğıt yapımında kullanılan orman ürünleri nedeniyle Radomisl’de kurulmuş ve aynı adla anılır olmuş. Fabrika Kiev’de bulunan ve 1615 yılında Peçerska-Lavra Manastırı’nda kurulan matbaanın kağıt ihtiyacını karşılamak için kurulmuş. Döneminde kara yoluyla ulaşım olmadığı için, üretilen kağıtların Kiev’e gönderilmesinde Dinyeper nehriyle buluşan Teteriv ırmağı üzerinde tekneler kullanılmış.

Sovyet döneminde un fabrikası olarak da kullanılmıştır.

Müze ise 2011 yılında açılmıştır. Kurucusu fizikçi ve politikacı olan Olga Bogomolets. Bogomolets, kaleyi restore ettirerek 16. ve 20. yüzyıllar arasında ortaya çıkartılmış 5 bin kadar Ukrayna’nın değişik bölgelerinde üretilmiş ikon ve heykelcikleri müzede toparlamış. Müzenin girişi 150 UAH idi.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com