Putin darbeden korkuyor: özel servisler yeni bir askeri darbeye karşı hazırlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kremlin, “Wagner” kurucusu Yevgeniy Prigojin’in tasfiyesinden sonra bile Rusya’da yeni bir askeri isyan tehdidinin bulunduğuna inanıyor. Rusya lideri Vladimir Putin, Rus özel servislerine olası darbe girişimlerini bastırma emri verdi.

Moscow Times tarafından Kremlin’deki kendi kaynaklarına atıfta bulunularak bildirildiğine göre özel servisler halihazırda Wagner’in Haziran ayı sonunda düzenlediğine benzer saldırıları kontrol etmek ve önlemek için çalışıyor.

Moskova’ya 200 kilometreden daha yakın bir mesafeye gelen tankların, Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin üzerinde “unutulmaz bir izlenim” bıraktığı kaydedildi.

Yayının kaynaklarına göre Prigojin, yalnızca ordunun komutasına karşı gelmekle kalmadı, aynı zamanda Rus liderin kişisel emrine de itaatsizlik etti, bu nedenle rejime yönelik bir tehdit olarak tanındı.

Prigojin’in mirası, Telegram kanalları ve siyasi teknoloji uzmanlarından oluşan bir medya imparatorluğu tarafından desteklenen, Ukrayna, Afrika ve Orta Doğu’da savaş tecrübesine sahip askeri birimlerden oluşmakta. Kaynakların tahminlerine göre Kremlin, Wagner’i mevcut haliyle kurtaramayacak.

Uluslararası Kriz Grubu analisti Oleg Ignatov, “Pek çok “Wagnerci” Prigojin’in ölümünün arkasında yetkililerin olabileceğine inanıyor. Ve Kremlin bu tür riskleri göz ardı edemez” diyor.

Yayın, Prigojin’in tasfiyesinden iki gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in “Wagnercilerin” bağlılık yemini etmesini gerektiren bir kararnameyi imzaladığını hatırlatıyor. Gönüllü taburlar ve bölgesel savunma da dahil olmak üzere ordu dışı paramiliter oluşumların tüm üyelerinin, ulusal bayrak önünde yemin etmesi ve “anayasal” düzeni savunacağına dair yemin etmesi gerekiyor.

Londra Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden araştırmacı Natia Sescuria, “Putin, krizin gelecekte tekrarlanmaması için Wagner üzerinde daha sıkı kontrol sağlamak istiyor” dedi.

Siyaset bilimci Abbas Galyamov, her şeyi göz önüne aldığımızda Putin’in yeni bir isyan veya komplo tehdidini oldukça gerçekçi bulduğunu belirtiyor.

Galyamov, “Putin’in birçok projeyi tehlikeye atmasına rağmen Prigojin’i ortadan kaldırmaya gitmesi, en azından bunu kanıtlıyor. Bu, Putin’in önceliklerinin dışarıdan genişlemek değil, gücü korumak olduğunu gösteriyor.”

Uluslararası Kriz Grubu’ndan Oleg Ignatov “Putin’in sorunu, hedeflerine hızla, minimum maliyet ve fedakarlıkla ulaşan güçlü ve kararlı bir lider görmek isteyen Ruslara imajının artık yanıt vermemesidir. Bu, Ukrayna’nın ele geçirilmesine yönelik başarısız operasyon ve geçiş sürecinin ardından gerçekleşti. Savaş uzun süren bir aşamaya giriyor.” diye vurguladı.

Uzman, “Putin’in, gerçeği söylemeye ve her şeyi olduğu gibi kabul etmeye hazır Prigojin gibi karizmatik karakterlere karşı kaybedeceği açık hale geldi” diye ekliyor.

Putin yeni isyanlardan korkuyor

Rus elitleri arasında pek çok çatışmanın olduğunu ve bunların gelecekte daha da artacağını unutmamak gerekiyor. Rusya Federasyonu’nda, Vladimir Putin’in olmadığı bir geleceği güvence altına almak isteyen pek çok kişi var.

İngiliz istihbaratı, Kremlin’in, Ukrayna’daki savaşın arka planında meydana gelebilecek isyanlar ve diğer iç ayaklanmalar durumundaki rolüne güvenerek Rus Muhafızlarının gücünü güçlendirdiğini bildirmişti.

Bloomberg’e göre FSB temsilcileri, Rusya’nın lideri Vladimir Putin’e baskı yaparak Savunma Bakanı Sergey Şoygu‘nun görevden alınması, sıkıyönetim ilanı ve genel seferberlik talebinde bulunuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com