Polonya, Ukrayna’dan gelen mülteciler için istihdamı daha da basitleştiriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Artık Polonya’da bulunan Ukrayna vatandaşları, daha önce yasaların gerektirdiği şekilde çalışma izni almaya gerek kalmadan çalışmaya başlayabilecekler.

Polonya Parlamentosu alt meclisi Sejm, Ukraynalı mültecilerin işgücü piyasasına erişimini kolaylaştıran özel bir yasayı kabul etti.

Artık Ukraynalılar, daha önce yasaların gerektirdiği gibi, çalışma izni almaya gerek kalmadan çalışmaya başlayabilecekler. Bunun yerine, Ukraynalıların sadece Polonya’da kalmasını yasallaştırması gerekmektedir.

Polonya’da iş bulmak için 24 Şubat’tan sonra sınırı geçen her Ukraynalı, Polonya’da bulunuşunu yasallaştırmalı. Bunun için neler yapmalıdırlar:

  • Kimlik bilgilerini Polonya eşdeğeri olan PESEL’i de alabileceği şekilde kaydettirip doğrulatmalı;
  • Ukrayna vatandaşının Polonya’ya sınırdan giriş onayı yoksa, kabul noktalarından birinden alınmalı ve ardından yerel yönetim tarafından kaydedilmelidir.

Ukrayna vatandaşının Polonya’da yasal olarak kalışı 18 ay yasal kabul edilir ve Polonya vatandaşları ile eşit koşullarda iş piyasasına giriş hakkı elde ederler. İşveren, 14 gün içinde, praca.gov.pl web sitesi aracılığıyla bir Ukrayna vatandaşının istihdamını yetkili çalışma ofisine bildirmelidir.

Gremi Kişisel İş ve İşçi Bulma Kurumu Başkan Yardımcısı Karolina Shleshinskaya “Bu tüzüğün kabul edilmesi, Ukrayna vatandaşlarının Polonya işgücü piyasasına erişimini büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Bu, Ukraynalıların hemen çalışmaya başlayabilecekleri anlamına geliyor, bu da tasarrufları olmayan ve kendilerine ve ülkede bırakılan akrabalarına yardım etmek isteyen mülteciler için önemli.. Her gün bu insanlardan 400’den fazla telefon alıyoruz. İşe alma sürecini başlatmak için sadece ilgili yasal koşulların hazır olmasını bekliyorduk.” dedi.

Ukrayna Sınır Muhafız Teşkilatı’na göre, 10 Mart itibariyle Ukrayna’dan 1.3 milyondan fazla mülteci Polonya’ya geçti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com