Pentagon: Rus ordusu Ukrayna’da “yavaş ve düzensiz” ilerliyor, bazı birlikler Mariupol’dan ayrılıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD Savunma Bakanlığı ve NATO temsilcilerine göre, Rus birlikleri geçen hafta başlarında Donbass’taki taarruzun yeniden başlamasından bu yana Ukrayna’da bir miktar ilerleme kaydetmeyi başardı; ancak işgalcilerin bu hareketi yavaş ve düzensiz.

CNN ve Reuters‘de çıkan haberlere göre Pentagon yetkilileri, ABD’nin Rusya’nın hava ve kara operasyonlarını birleştirmenin yanısıra karadaki kuvvetleri ikmal etme kabiliyetinde bir gelişme olduğuna dair “bazı kanıtlar” gördüğünü söyledi.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rus birliklerinin Donbass’taki hareketinin “yavaş ve düzensiz” olduğunu ve bunun, her gün sadece “birkaç kilometre kadar” ilerlemelerine izin verdiğini söyledi.

Putin ile başarısız bir görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Ukrayna’ya geldi

Bu nedenle Devletler, Rusya Federasyonu’nun daha önce Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal başlatırken, tankların ve zırhlı araçların yakıt ve yiyeceklerinin bitmesi sonucu onları Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için kolay bir hedef haline getirmesi dolayısıyla, daha önce yaptığı hatalardan ders almaya çalıştığına inanıyor.

Üst düzey bir NATO yetkilisi, Kiev saldırısında görülen iletişim ve koordinasyon sorunlarını düzeltmeye çalıştıklarının bir işareti olarak Rusya’nın doğu Ukrayna sınırına komuta ve kontrol unsurları yerleştirdiğini söyledi.

Bir Pentagon yetkilisi , 24 Şubat işgalinden önce Rusya Federasyonu’nun Ukrayna sınırı yakınında 125 ila 130 arasında taktik grup topladığını, şu anda ülkede 92 tabur ve sınıra yakın Rus topraklarında 20 tabur daha bulunduğunu söyledi.

Bir Avrupa Savunma Bakanlığı sözcüsü, Rus saldırılarının artık “biraz daha iyi koordine edildiğini, ancak helikopterlerle desteklenen küçük birimlerde, en düşük düzeyde karşılıklı destek alarak” olduğunu söyledi.

Rusya’nın hem insan gücü hem de teçhizat açısından ağır kayıplara uğradığı da kaydediliyor ve Moskova’nın doğu Ukrayna’ya hakim olmak için gerekli değişiklikleri yapıp yapamayacağı belli değil.

AB, Ukrayna’da kardeş şehirler ilan ederek tahribat onarımını desteklemeyi planlıyor

Bir Reuters yorumunda üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine göre, şehir için savaş devam etmesine rağmen bazı Rus kuvvetlerinin Mariupol’dan ayrılıp kuzeybatıya (Zaporoje bölgesine doğru) hareket ettiğine dair işaretler var.

Bir Pentagon yetkilisinin bildirdiği gibi, Rusya Federasyonu Ukrayna’da şimdiden yaklaşık 1,900 füze kullandı. Bu saldırıların çoğu Mariupol’a ve bir bütün olarak Donbass’taki Müşterek Kuvvetler Operasyonunun topraklarına yapıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’na göre, Ruslar Karadeniz kıyılarına asker çıkarmayı planlamıyorlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com